lördag 15 juli 2023

5 x sommarläsning

Det är sommar och jag spenderar mina dagar med jobb på biblioteket och roliga utflykter och aktiviteter med nära och kära. Jag har inte läst lika mycket som tidigare somrar utan hittat på mycket annat istället och inte riktigt känt att jag haft samma läsro som jag brukar ha när jag är ledig. Trots det har jag ändå läst några böcker som jag vill berätta om i det här inlägget.

Kom hit av Julia Wickholm läste jag faktiskt redan i april men eftersom det är en perfekt sommarbok väljer jag att ha med den i det här inlägget. Boken handlar om Liv som ska spendera några veckor med sina kompisar på en skärgårdsö. Hennes pojkvän Teddy har nyligen gjort slut med henne och nu ska de träffas igen då han är en del av gänget som ska med till ön. Veckorna i skärgården kantas av både svåra och härliga känslor. Det är bad, körsbär och midsommar men också sorg och ilska. I huset på ön finns också konstnären Shirin med det långa håret och trädet på ryggen. Shirin som är äldre och målar ögon. Shirin som fångar Livs uppmärksamhet. Kom hit är en vacker berättelse som ger sommarkänslor samtidigt som den skildrar hjärtesorg. Den är fint skriven och är den perfekta sommarboken för unga vuxna.


Ovetenskapliga studier av Emma Karinsdotter och Marcus-Gunnar Petterson var jag nyfiken på då jag älskar Emmas sätt att skriva och fascineras av Marcus-Gunnars bilder. Boken består av nio noveller, eller bevis för saker som förmodligen inte har hänt. Det handlar om en pappa vars fingrar blir till korvar, levande lussekatter, ett hår som blir ett fågelbo och mycket mycket annat. Berättelsernas är finurliga och knasiga och bilderna smälter in i texten till en fantastisk helhet. En perfekt bok för högläsning!


Sommaren av Elin Persson har jag sett fram emot att läsa eftersom jag tyckt mycket om Elins tidigare böcker. Det här är hennes första bok för vuxna läsare men den handlar om en ung tjej. Leas pappa har träffat en ny kvinna, Zofia som har dottern Jelena som är några år äldre än Lea. Den här sommaren förändras mycket. Lea och Jelena spenderar mycket tid tillsammans och utan vuxna som tar ansvar kan mycket hända. Elin Persson skriver avskalat och mycket berättas mellan raderna. Sommaren är en intressant berättelse där det finns mycket som skaver i händelserna.


Under sommaren jobbar jag på Eskilstuna stadsbibliotek och varje dag hittar jag nya böcker jag blir nyfiken på att läsa. En dag dök Du vet inte vad krig är av Yeva Skalietska upp på bokvagnen och jag bestämde mig för att läsa den. Boken är skriven som en dagbok och handlar om 12-åriga Yevas upplevelser av kriget i Ukraina. Det är en skrämmande berättelse om när det hemska händer samtidigt som det är intressant att få läsa om kriget utifrån ett barns perspektiv.


En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland, Elin Johansson och Emma Adbåge är uppföljaren till Ett rum till Lisen som jag läste sommaren 2021. I den här boken bestämmer sig Naima och Lisen för att hitta någon som tant Irene kan gifta sig med eftersom det är så sorligt att hon är ensam. De ordnar dejter för tant Irene men Irene verkar inte bli kär. Samtidigt är Naimas ögon röda och Lisens mamma tror att det beror på att hon är allergisk mot katten Svante. Men så får det bara inte vara. En mysig, rolig och fin berättelse!


Har du läst något bra i sommar?

1 kommentar:

  1. Vad kul att du har fått jobb på biblioteket!

    En trevlig bok jag kan rekommendera är Benny älskar baklava av Mikael Jisander. En bok som visar vad fördomar kan ställa till med, samtidigt som den är rolig och mysig.

    SvaraRadera