torsdag 10 augusti 2023

Tre sörmlandsskildringar jag läst i sommar

Jag bor i Eskilstuna i Sörmland och det är alltid roligt att läsa böcker som utspelar sig i mitt närområde. Nu i sommar har jag läst hela tre böcker som utspelar sig i Sörmland och i det här inlägget tänkte jag berätta lite om dem.

Den första boken heter Bröllop till salu och är skriven av Ada Wester. Det är uppföljaren till Drömmar till salu som var en av de bästa böckerna jag läste förra året. Boken utspelar sig främst i Stjärnhov i Sörmland men karaktärerna rör sig även i andra delar av länet, bland annat i Hälleforsnäs och i Eskilstuna där jag bor. Jag minns särskilt hur det beskrevs att de körde genom Eskilstuna längs med stadsparken, en plats jag befinner mig på nästan varje dag. Först när jag läste det tänkte jag att det var Stockholm som beskrevs men sen slog det mig att det ju är min stad karaktärerna befinner sig i. De är också på ReTuna som är en återbruksgalleria i Eskilstuna. Det är väldigt roligt att få läsa om platser man känner till tycker jag. Bröllop till salu handlar om Jeanette som har en bröllopsbutik i Stjärnhov. Hon är 35 år och singel och längtar efter att träffa någon. Dejtandet har inte gått så bra för henne men på en middag träffar hon David som får hennes hjärta att slå extra hårt men han verkar avvisande. Samtidigt tar Jeanette hand om sin dementa mormor Karin som börjar prata om en Gilda. Vi får också läsa om Karin år 1957 som jobbar i en glassfabrik i Flen och bor hos sin faster i Stjärnhov. En morgon stöter hon på Gilda och efter det kan hon inte sluta tänka på henne. Det här är en mysig feelgoodberättelse och jag gillar verkligen hur det historiska vävs ihop med nuet. Sedan blir det såklart extra roligt att läsa när man känner igen miljöerna!

För några somrar sedan var jag på ett skrivarläger vid Nynäs slott och en av lärarna var författaren Eva Stilling. Jag läste hennes roman Om henne talar vi inte och tyckte mycket om den. För ett tag sedan släppte hon boken Systrarna Nyströms begravningsbyrå som hon skrivit tillsammans med Ingrid M Hallberg och den ville jag såklart läsa. Boken utspelar sig i Strängnäs och är inte lik något jag läst tidigare. Den handlar om Meta och Liz som bestämmer sig för att starta en begravningsbyrå i Strängnäs. Man får följa deras liv och arbete och alla människor de möter. Boken är uppdelad i tolv kapitel, ett för varje månad under ett år. Det handlar om relationer, livet, döden, pandemin, begravningar, människor, vänskap och kärlek. Varje kapitel inleds med en text som jag tolkar som är skriven utifrån huset där begravningsbyrån huserars perspektiv och varje kapitel avslutas med en dödsruna över en person som gått bort och som de ordnat en begravning för. Boken innehåller många intressanta karaktärer och många berättelser. Nästan så att det är svårt att hålla reda på allt som händer och få ett helhetsgrepp men samtidigt tycker jag boken skildrar hur livet faktiskt kan se ut. Kapitlen känns nästan som noveller även om de hänger ihop i en övergripande berättelse. Det är en intressant berättelse som jag rekommenderar, särskilt om man vill läsa en bok som utspelar sig i Strängnäs.

En annan bok som också utspelar sig i Strängnäs är Gula rosornas stad av Sofie Axelzon som tidigare skrivit böckerna om bokbussen i Sidhäll. Den här berättelsen handlar om historikern Iris som kommer till Strängnäs för att ta reda på mer om sägnen om nunnan Anna och munken Sven Präntare som fick ett barn. Det verkar som att historien har en koppling till hennes egen släkt och hon tror att smycket som gått i arv mellan kvinnorna i hennes släkt har sitt ursprung i Strängnäs. Tillsammans med kollegan Hannes tar hon reda på mer och lägger ihop ledtrådarna i pusslet. Vi får också läsa i ett historiskt perspektiv om Anna och Sven och senare fler personer. Likt Bröllop till salu vävs här nutid och dåtid ihop och det är otroligt intressant att följa Iris i sitt sökande efter svar. Det är spännande berättelser som hänger ihop på ett fascinerande sätt. Jag hade till en början lite svårt att komma in i berättelsen men när jag väl hade gjort det var jag fast och ville veta hur allt hänger ihop. Strängnäs är en viktig del i boken och allt handlar ju faktiskt om staden historia kopplat till Iris familjehistoria och jag blir nyfiken på att veta mer. Strängnäs är en fin liten stad som ligger väldigt nära Eskilstuna men trots det har jag faktiskt inte varit där så mycket. Jag känner dock igen en del av miljöerna som beskrivs i boken och blir sugen på att åka dit snart igen.

Det finns många fina platser i Sörmland som man kan besöka, både i verkligheten och genom böckerna. Vill du besöka Sörmland i böckernas värld skulle jag verkligen rekommendera de här berättelserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar