söndag 2 oktober 2016

Bokmässan - Söndag 25/9

Sista dagen på Bokmässan kändes det som att vi hade lite bättre koll! Jag och mamma började dagen med att lyssna på ett par seminarier på Ung scen. Först var det Martin Widmark och Ola Lindholm som pratade om 70-000-ordsklubben. Den bygger på att man som vuxen måste kunna ungefär 70 000 ord för att klara sig i livet. Det är det ordförrådet som behövs för att kunna läsa en vanlig dagstidning som till exempel DN eller Svenska Dagbladet. Martin och Ola vill uppmuntra barn till att försöka lära sig så många ord som möjligt och det gör man enklast genom att läsa mycket. Men jag håller med om det Martin sa; "Egentligen är det som att prata för stängda dörrar när man är här på bokmässan. De som behöver höra detta är uppenbarligen inte här". Det är en intressant fråga hur man når de som behöver få hjälp om hur man kan läsa för sina barn och väcka läslusten. Martin Widmark har bland annat skrivit deckarserien Lassemajas detektivbyrå, som jag älskade när jag var liten. Det kan till och med ha varit den som väckte min läslust från första början! Så det var lite speciellt att se Martin Widmark i verkligheten. Tänk att det kanske var han som gjorde mig till en bokslukare och om jag inte hade varit det hade jag aldrig startat den här bloggen. Då hade jag inte varit på bokmässan och då hade jag inte gjort alla de här fantastiska sakerna jag gjort och inte träffat alla dessa underbara människor!Nästa seminarium på Ung scen var ett samtal mellan läsambassadören och en 11-årig bokälskare. Intressant att höra!

Vi gick runt på mässan och tittade, jag såg Ingemar Stenmark och Kristina Ohlsson! I Raben & Sjögrens monter fick jag syn på Viveca och Camilla Sten som jag gick fram och pratade lite med. Viveca är en av Sveriges främsta deckarförfattare och nu har hon tillsammans med sin dotter Camilla, skrivit en spännande barnbok som heter Djupgraven.På eftermiddagen lyssnade jag på Katarina von Bredow och Katerina Janouch som pratade känslor på Ung scen. Katarina von Bredow är en av mina favoritförfattare så jag passade även på att ta en bild med henne!
Resten av mässan rullade på, mamma träffade Ernst (!!!), vi tittade på böcker och en massor av annat skoj. Sedan sa vi hej då till Bokmässan, gick och åt Spaghetti carbonara och tog tåget hem i solnedgången. Det var massor med bokmässefolk på tågstationen, Sven Nordkvist till exempel. Jag läste Pestan, skrev blogginlägg och lyssnade på Bladen brinner tillsammans med mamma. Det var mysigt! Fast inte så mysigt med en massa tågproblem. Men vi kom hem trötta och glada!


Mycket intressant fick jag med mig hem från Bokmässan. I fysisk form, massor av böcker, anteckningsböcker och bokmärken. Men i ryggsäcken har jag också med mig en hel del inspiration och intressanta tankar. Tänk vad ord och meningar innanför en bokrygg kan förena människor! Det är så häftigt! Tack Bokmässan och alla som jag träffade där! Det var bland det roligaste jag någonsin gjort. Hoppas vi ses nästa år igen!

2 kommentarer:

  1. jag såg dig på bokmäsan, du och din mamma stannade til då Mats Strandberg pratde om sin nyaste bok "Färjan" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Du skulle kommit fram och sagt hej!

      Radera