måndag 31 oktober 2016

Nils och den blinkande stjärnan - Recension

Nils och den blinkande stjärnan är skriven av Lena Forsaeus och illustrerad av Mia Nilsson. Boken är tänkt för barn mellan 6-9 år pch utgiven av Idus förlag. Du hittar boken på Adlibris eller Bokus.

Nils börjar i skolan och det känns spännande med också lite läskigt. Som tur är blir Nils kompis med Alvar som också gillar att bygga med lego. I skolan ska man berätta om sin familj och ta med en bild på dem. Då blir Nils tvungen att berätta om sin storasyster Majken som är död. Vad ska klasskamraterna säga? Nils funderar på vart Majken är nu och vad som händer när man dör. Han tror att Majken är en stjärna för han har sett en stjärna på himlen som blinkar till honom.

Den här boken är fin, viktigt och välbehövlig! Den tar upp döden på ett sätt så att man som barn förstår och känner att det ör okej att inte vet riktigt vad som händer. Man får tro vad man vill. Många barn funderar mycket på döden och den hör boken kan nog vara ett bra stöd till föräldrar som inte riktigt vet vad de ska säga till sina barn. Oavsett om man har varit med om döden eller inte tycker jag att alla föräldrar borde läsa den här boken tillsammans med sina barn. Då kan man tillsammans prata och reflektera över saker och det tror jag gör att barnen känner sig mindre ensamma. Här är ett citat ur boken som jag tycker är väldigt fint och bra beskrivet:

"Ibland tänker Nils att Majken är en stjärna nu. Mamma har sagt att i gen vet vad som händer när man dör, men att man får tro vad man vill. Att man till exempel kan tro på Gud och att man kommer till himlen när man dör. Eller också att man blir en katt i ett nytt liv. Nils vet inte riktigt vad han tror. Men han vet att han har sett en stjärna på himlen som blinkar till honom."

Men den här boken handlar inte bara om döden, utan också om vänskap och hur det är att börja skolan. Det tror jag många barn kan relatera till! Jag gillar Alvar som var så snäll och välkomnande mot Nils och många av de andra karaktärerna. Bokens illustrationer är även dem väldigt fina!

En fin bok både till utseendet och innehållet! Den var så fint skriven, jag gillar språket som är enkelt men samtidigt inte barnsligt. Mycket läsvärd bok som jag rekommenderar till alla! Läs!

Jag ger Nils och den blinkande stjärnan 5 av 5 ugglor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar