tisdag 25 april 2017

Boktag

Jag fick ett mail från en tjej som heter Emma för några dagar sedan. Hon berättade att hon nyligen startat en bokblogg och undrade om vi kunde göra en tag tillsammans och sprida varandras bloggar. Det ville jag såklart, så i dagens blogginlägg gör jag en boktag. Både jag och Emma publicerar den idag så gå gärna in och läs hennes inlägg också. Här kommer en länk till hennes blogg Systrarna Böcker.

1. Favoritbok från barndomen?
Hm.. Det finns många! När jag var riktigt liten gillade jag Barbapappa-böckerna och Kråke. När jag började läsa själv var det Lassemaja-böckerna och Ävböckerna av Daisy Meadows som gällde.

2. Vad läser du just nu?
Senaste veckan har jag haft svårt att hitta tid till läsningen. Men jag har i alla fall påbörjat En liten kärlekssång av Michelle Magorian. Jag läste hennes klassiker God natt mister Tom nyligen och så visade det sig att mamma hade en bok av samma författare som jag blev sugen på att läsa! Men sedan lånade jag hem Våra kemiska hjärtan, av Krystal Sutherland som e-bok och blev mer sugen på att läsa den.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Bara en bok, Tappa greppet av Katarina von Bredow som jag såå gärna vill läsa!

4. Dålig bokvana?
Jag halkar ofta in på sociala medier och andra saker när jag egentligen vill läsa. Ibland kommer jag mig inte riktigt för att läsa när jag har andra saker att tänka på och då tar sociala medier upp min tid istället och sedan klagar jag på att jag hat för lite lästid.

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Bara tre böcker. Först har jag en bok jag lånade till mamma som hon skulle läsa med sin klass, Elin Lindells Borttappat: Katt, kompis, kalsong. Sedan har jag också lånat Våra kemiska hjärtan, av Krystal Sutherland som e-bok. Idag fick vi sluta tidigare så jag slank in en vända på bibblan och hittade Golden boy, av Abigal Tarttelin som jag lånade.

6. Har du en läsplatta?
Nope, jag har en skolipad som jag ibland läser e-böcker på. Men ingen läsplatta. Jag föredrar fysiska böcker framför e-böcker.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera samtidigt?
En åt gången, annars blir det för hattigt. Men ibland kan jag sträcka mig till att läsa två böcker samtidigt.

8. Har dina läsvanor ändrats sen du började blogga?
Lite. Nu antecknar jag en del under tiden jag läser en bok för att enklare kunna recensera den sedan. Men annars har inget förändrats.

9. Sämsta boken du läst i år?
Jag har läst många bra böcker i år och lagt ifrån mig de dåliga. En av de jag lagt ifrån mig är Kate Mortons Dimmornas hus. Det är nog egentligen ingen dålig bok, det var bara det att jag inte orkade ta mig igenom den just då.  

10. Bästa boken du läst i år?
Oj, det var svårt. Men det blir nog Anna Arvidssons Orbrodösen. Eller Rimligt lyckade ögonblick, av Åsa Asptjärn. Eller kanske Meredith Russos Om jag var din tjej. Svårt att välja bara en!

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Ett par gånger per år kanske. Eller lite oftare. Jag tycker faktiskt att jag har blivit bättre på att utmana mig själv med fantasy, tjocka böcker och så.

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon då?
Lagom tjocka böcker, max 400 sidor, verklighetstroget, barn- eller ungdomsböcker.

13. Kan du läsa på bussen?
Nej, är tyvärr för åksjuk för det. Men skulle gärna vilja kunna göra det. Tänk vad mycket roligare det skulle bli då.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
I min säng!

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag lånar helst bara ut böcker till de jag litar på. Jag vill ha tillbaka boken i tid och i bra skick.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej, vill inte förstöra böckerna!

17. Skriver du i bokens marginaler?
Aldrig! Vill jag skriva något gör jag det bredvid.

18. I studierelaterade böcker då?
Nej, vi få oftast låna böcker från skolan och då är det inte okej att skriva i dem. Så det blir anteckningar bredvid där också.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska, det är mitt modersmål och det språk jag har enklast att förstå. Ibland läser jag på engelska och jag vill gärna läsa något på franska också. Men allt som oftast blir det böcker på svenska.

20. Vad får dig att älska en bok?
En medryckande handling, även fast det kan vara en vardaglig och verklighetstrogen bok måste det alltid hände någonting. Jag gillar också när böckerna har bra och enkelt språk och karaktärer att relatera till.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
När jag läser en bok som jag verkligen berördes av vill jag tipsa om den till andra för att de ska känna samma sak. Sedan vill jag också att andra ska läsa samma böcker som mig så att jag kan diskutera dem med andra personer.

22. Favoritgenre?
Verklighetstrogna ungdomsböcker, gärna på temat kärlek och relationer. Men jag gillar också spänning, viss urbanfantasy och andra genrer.

23. Genre du sällan läser men önskar att du gjorde?
Jag har inte riktigt fastnat för ren och skär fantasy och dystopier. Jag önskar också att jag läste mer deckare, lyrik och klassiker.

24. Favoritbiografi?
Jag läser sällan biografier. Men jag få väl säga Anne Franks dagbok. Jag tycker att andra världskriget och förintelsen är intressant och den här boken är skriven ur en ungdoms perspektiv.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Ja, det tror jag att jag har. Jag började läsa Du äger! av Mia Törnblom som handlade mycket om självkänsla och självförtroende. Men jag tror aldrig att jag läste ut den. Jag läser nog hellre skönlitterära böcker som kan hjälpa mig än självhjälpsböcker.

Det var alla frågor i den här tagen. Kika gärna in Emmas inlägg och läs hennes svar på de här frågorna. Jag tyckte att det var jätteroligt att göra den här tagen och jag hoppas att du som läste också uppskattade det!

2 kommentarer:

  1. Ska kolla in Emmas blogg! Tappa greppet har jag rätt nyss hämtat ut från bibban, kryper verkligen i fingrarna efter att börja bläddra i den ... Men läser en del annat just nu x) :P hoppas det är okej att låna taggen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Jag vill så gärna läsa den! Låna gärna taggen, det var Emma som hittade den någonstans! :)

      Radera