torsdag 6 april 2017

"Pappa säger att vi är fångar i ett väntrum där det aldrig blir vår tur"

Om jag får stanna, är en mellanåldersbok skriven av Kajsa Gordan. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och hittas på Adlibris eller Bokus.

I den här boken får vi följa Ilona och Stella, två vanliga tjejer som går i sexan. De har varit bästa kompisar i snart sju år. Men Ilona går i skolan i hemlighet, hon och hennes familj har flytt till Sverige och de vet inte om de får stanna.

Den här boken känns väldigt aktuell och verklig. Jag tror verkligen att många kan känna igen sig och relatera till berättelsen. I vartannat kapitel får vi läsa från Stellas perspektiv och vartannat Ilonas. Det gör att man lär känna båda karaktärerna väldigt bra. Ilona går hela tiden runt och tänker på hur det skulle bli om det får beskedet om att de inte får stanna. Hon vill inte lämna sina kompisar och sitt nya hemland. Dessutom känner hon sig utanför när de andra i skolan pratar om skolfotot som hon inte får vara med på. Stella däremot har en självklar plats i Sverige och känner skuld inför Ilona att hon har det så bra. Det finns nog många som kan känna igen sig i de här två flickornas tankar och känslor. Jag tror också att boken kan ge en bra förståelse för hur det är att vänta på asyl, vilket många människor gör just nu i Sverige.

I stort sätt tycker jag att den här boken tar upp ett viktigt ämne och är fint berättad. Jag gillar också hur författaren har vävt in många olika delar av vardagslivet. Rekommenderar verkligen alla från 9 år och uppåt att läsa den hör boken! Den skulle nog också passa väldigt bra i skolan!

Jag ger Om jag får stanna, av Kajsa Gordan 4 av 5 ugglor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar