torsdag 20 april 2017

Intervju med Kajsa Gordan

Kajsa Gordan är en etablerad författare som har skrivit bland annat böckerna Om jag får stanna och Kärlek och dynamit. Här följer en intervju om skrivande, hennes senaste bok och författaryrket.

Du är aktuell med boken Om jag får stanna, hur skulle du beskriva boken för någon som inte läst den?
Kajsa Gordan

Boken handlar om Ilona och Stella som är 12 år och bästa vänner. De tycker om samma saker och delar nästan allt – åtminstone så länge de är i skolan. När skoldagen är slut åker Ilona till klostret där hon gömmer sig med sin familj för att de inte får stanna i Sverige. Där tränger de ihop sig i ett litet rum och är oroliga för hur det ska gå med deras liv. Stella promenerar hem till sitt radhus där hon har allt hon kan önska – och det skäms hon för – att livet är så orättvist.

Om jag får stanna handlar bland annat om en flicka vars familj väntar på att få uppehållstillstånd i Sverige. Varför ville du skriva en bok om det och hur kom första idén till boken?

Jag började skriva på en annan historia och så smög sig idéerna till den här boken in i den berättelsen. Jag tänket på barn som hjälper andra barn, som samlar in gosedjur till en flyktingförläggning eller protesterar när en klasskompis är utvisningshotad. Så bestämde jag mig för att strunta i den första berättelsen och jobba vidare på det här spåret istället. Det är förstås för att samhället ser ut som det gör idag, det går inte att blunda för.

Vart hämtar du inspiration när du skriver?
Överallt. Det kan vara något komiskt jag hör på tunnelbanan, något jag ser som påminner mig om när jag var liten eller en artikel jag läser i tidningen, en bild…

Vilket är ditt bästa skrivtips?
Att alltid skriva upp infall och idéer och spara dem på ett smart sätt. Där finns frön till hela berättelser, till ett kapitel eller en dialog. Min dator är smockfull med sånt!

Hur kom det sig att du ville bli författare och vad är det bästa med ditt yrke?
Jag tror att jag har blivit författare för att jag känner ett starkt behov av att ta hand om och utforska alla mina idéer. På det sättet har jag alltid varit en samlare. Jag tycker om att det är så svårt, jag kämpar hela tiden för att bli bättre på det ena och det andra när det gäller skrivandet.

Har du någon ny bok på gång? Isåfall, när kommer den och vad kommer den att handla om?
Det jag vet säkert är att Sofia Nordin och jag kommer ut med vår fjärde bok tillsammans, lagom till jul. Den heter lämpligt nog Sonja och julen och passar för barn i lågstadiet ungefär. I sommar tänkte jag försöka skriva en ny Kjellebok, den femte, men det dröjer nog innan den kommer ut. Annars har jag just gått tillbaka till den historia som jag började på när det blev Om jag får stanna, men jag kan inte säga så mycket om det än. Jag har idéer om att skriva dramatik också, film och teater. Vi får se vad det blir.

Tack för att du ville vara med i intervju, Kajsa! Hoppas att ni gillade den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar