onsdag 24 maj 2017

När tisteltankarna spökar

Tisteltankar är en ungdomsbok skriven av Anette Eggert. Boken är utgiven av Opal förlag och finns att hitta på Adlibris eller Bokus.

Den här boken handlar om Linn vars mormor plötsligt sjunker ihop på gatan. Där befinner sig också Tim, eller Badbollen som han brukar kallas. Han hjälper henne att ringa ambulansen. Senare dör Linns mormor på sjukhuset och detta påverkar henne väldigt mycket. När skolan börjar efter sommarlovet hamnar Linn i en annan klass än sina kompisar. I den nya klassen har hon svårt att hitta nya vänner, och på fritiden känner hon att hon inte längre passar in med sin gamla kompisar och deras nya vänner. Dessutom går Tim i hennes nya klass, vilket inte är bra. Han är mobbad och att bli kompis med honom vore att åka frittfall ner i populärhetsskalan. Tim vet också vad som hände med hennes mormor och Linn känner skuld mot honom. Hon har alltid stått bredvid när hennes kompisar varit taskiga mot Tim och nu börjar hon fundera på om det verkligen var rätt. Dessa tankar skaver i henne, tisteltankarna.

Jag gillar att hela den här boken är som uppbyggd av tankar, för det är ju det hela livet kretsar kring. Man får läsa om Linns tankar och jag tror att många i min ålder kan känna igen sig i hennes tankar. Hon funderar mycket på om hon är en elak människa som tänker elaka saker om andra människor, därav ordet tisteltankar. Jag gillar att boken har den titeln, det är ett fint ord som får en att fundera och passar väldigt bra till bokens handling. Men boken innehåller också tankar om familj, vänner, kärlek och annat många ungdomar tänker på. Boken var väldigt realistiskt skriven, det gillar jag. Det gör att boken känns verklig och äkta.

I den här boken får man läsa om Linns vardag, hon går i skolan där hon försöker lära känna nya människor. De gör ett grupparbete och genom det lär hon känna nya kompisar. Jag tyckte det var spännande hur Linn upptäckte att vissa människor inte var som hon hade tänkt sig. Det gör att man får en inblick i att man måste lära känna personer innan man dömer dem. En stor del av den här boken var också Linns familj, hur de bearbetar sorgen av hennes mormor som dog och vid flera tillfällen är Linn ute och springer med sin pappa. Det sistnämnda gjorde att jag genom att läsa den här boken blev sugen på att ta en löprunda. Ett ämne som togs upp i den här boken var också psykisk ohälsa. Det var bra beskrivet utan att hela boken handlade om det och jag tror att andra som lider av till exempel panikattacker kan känna igen sig i Linns tankar.

I det stora hela var den här boken en bok jag gillade! Den var snabbläst, händelserik och jag hade lätt att känna igen mig i den! Därför får Tisteltankar av Anette Egget 4 av 5 ugglor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar