lördag 20 maj 2017

Novellix

Novellix ger ut litteratur i fickformat i form av snygga noveller och deras senaste släpp bestod av fyra noveller om att vara ung. Boxen som släpptes 16 maj innehåller nyskrivna noveller av fyra mycket omtycka ungdomsförfattare. Juan-les-Pins av Sandra Beijer, En vinterlek av Elin Bengtsson, Till varje pris av Sara Kadefors och Levande läppar rekommenderas av Johanna Nilsson. Innanför de vackra omslagen av Jonna Fransson, finns strålande noveller som fångar känslor och tankar på ett fint sätt. Det handlar om att vara kär, längta till en annan plats, träffa en gammal förälskelse, möta verkligheten i sitt första jobb och om att vilja vara någon annan. Nu ska du få läsa mina tankar om varje novell.


Juan-les-Pins av Sandra Beijer:
Det här är nog min personliga favorit av dessa fyra noveller, kanske för att den utspelar sig på en högstadieskola, vilket jag har lätt att känna igen mig i. Men den här novellen har många sidor som talar. Hela novellen är skriven på ett drömmande sätt, vi får möta tre fjortonåriga tjejer som ska åka på språkresa till Frankrike och hela våren drömmer de sig bort, till en annan plats och till sina nya jag.
På fredagskvällen ligger vi alla tre i min säng. Milou har sitt ben över min höft och Elin har kilat in armen under mitt huvud. Vi låtsats att sängen är en uppblåsbar badmadrass, att golvet nedanför är azurblått. Vi räknar fiskar och sjöstjärnor.     
Sandra Beijer har också vävt in taskiga killar, och annat som är vardag när man går på högstadiet, i sin novell. Det som gör att jag gillar den här novellen är att den är så fint skriven och beskriven. Författaren visar hur lekande lätt det kan vara när man är med sina bästa vänner, men också baksidan av att gå på högstadiet. Läs!

En vinterlek av Elin Bengtsson:
Här får vi träffa en ung tjej som möter sin förälskelse från högstadiet. Det handlar om att en plötslig återförening och att minnas sitt brustna hjärta. Genom ett samtal i snön utanför en klubb får vi tillsammans med huvudpersonen minnas tillbaka. På killarna som alltid mulade tjejerna med snö, vilket han menar "bara var på skoj". En skickligt skriven noveller som fångade mig från första sida till den sista. Jag blev irriterad på den här killen som huvudpersonen fick sitt hjärta krossat av. Han verkar vara en typisk kille som inte fattar någonting. Trots det är det en riktigt bra novell ni borde läsa!

Till varje pris av Sara Kadefors:
Den här novellen handlar precis som de andra om att vara ung, men här är det första jobbet som har fokus. Huvudpersonen jobbar i en butik eller kiosk, med en medarbetare hon inte alltid är överens med. Novellen var spännande och lätt att följa med i, men det slutade inte alls som jag trodde. En riktig vändning som gjorde mig förvirrad, men samtidigt intresserad.
Jag hade aldrig träffat någon som Jenny förut. En som hade skor med snirkliga spännen. Som fastnat för saker i tidningen som jag hoppat över. Som sa "en annan" om sig själv. Och så det där med spionerandet. Jag visste inte att man kunde ta sitt arbete på så stort allvar.
Levande läppar rekommenderas av Johanna Nilsson:
Jag tycker att den här titeln är väldigt fin, men efter att ha läst novellen och förstått innebörden är den inte lika härlig längre. Vi får i den här novellen följa en kille som läser lite olika kurser på måfå på högskolan fast att han sagt till sin pappa att han ska bli läkare. Han lever på pappas pengar som han har spelat bort för länge sedan. En kväll möter han Smilla som blir hans flickvän och drar med honom ut på landet för att möta hennes märkliga sällskap. Där gäller det att leva så tätt inpå döden som möjligt.

Till en början tyckte jag om den här novellen, men vart efter den gick blev den mer och mer besynnerlig och svår att förstå. Jag tror dock att det är meningen eftersom att den handlar om ett konstigt sällskap som gång efter gång undersöker nära döden upplevelser. Intressant novell då jag inte läst något liknande tidigare.

I det stora hela är det här jättebra skrivna noveller om att vara ung som träffar rätt på många tankar och känslor. Jag uppskattade verkligen att läsa dem och tycker att alla borde ta del av novellerna, oavsett om du är gammal eller ung. Jag tycker att de är otroligt fina, både till utseende och hur de är skrivna. En riktigt hit, alltså! Dessutom är detta en väldigt bra present till någon som tar studenten, fyller år eller något liknande. Fin noveller i en fin box med ett fint innehåll. Perfekt! 

1 kommentar:

  1. Denna box är jag så nyfiken på :D Måste nog ta och skriva upp den på önskelistan! :D

    SvaraRadera