söndag 13 augusti 2017

Som ingång till vuxenböckerna

I sommar har jag läst de två inledande delarna i två trilogier som klassas som vuxenböcker. Jag läser sällan vuxenböcker eftersom att det finns så himla mycket bra litteratur för barn och unga. Men jag skulle vilja börja läsa mer vuxenböcker dels för att öka mitt ordförråd men också för att jag tror att jag även skulle uppskatta den typen av böcker. Trilogierna som jag har börjar läsa är Två systrar av Hanna Widell och Amanda Schulman samt Denise Rudbergs Sthlmqueens-trilogi. Båda trilogierna är ganska nyutgivna och de tredje delarna är ännu inte utkomna. De klassas som vuxenböcker, men jag tycker att de fungerar att läsa även som tonåring. De handlar om personer i 20-30 års åldern och handlingen kretsar kring livet, relationer och sådana saker. Man skulle kunna säga att böckerna är som ett mellanting mellan ungdomsböcker och vuxenböcker.

Första delen i Två systrar, Försoningen, fick jag av min pappa som hade köpt den på bokrean. Den handlar om systrarna Vanessa och Alicia och man får läsa ur bådas perspektiv. Alicia är tillsammans med en överklasskille och gör allt för att passa in. Vanessa jobbar på ett tv-produktionsbolag och hennes liv består av festande och jobbiga killar. Dessutom har de båda en dramatisk uppväxt med en pappa som drack för mycket. Jag tyckte att boken var okej, inte jättebra, men inte jättedålig. Jag tror bara att jag hade svårt att känna igen mig i det vilda Stockholslivet de levde. Boken slutade med en cliffhanger, vilket gjorde att jag var tvungen att läsa nästa bok, Flykten. Den tyckte jag jättemycket om! Det var spännande, händelserikt och känslosamt! Jag vet inte vad som var skillnaden mellan de två böckerna, men den andra delen tyckte jag mer om. Det blir lite svårt att berätta om Flykten utan att spoila cliffhangern från den första boken, så jag väljer att inte berätta om handlingen. Jag rekommenderar verkligen den här trilogin till dig som vill ha en ingång till vuxenböckerna!

         

Trilogin Sthlmqueens tyckte jag jättemycket om! Jag har läst de två första delarna och de läste jag ut i ett nafs. Det som är bra är att de är väldigt lättlästa och går snabbt att ta sig igenom, dessutom har de väldigt snygga omslag! Den här trilogin påminner mycket om Två systrar eftersom att den också utspelar sig i Stockholm och handlar om livet och relationer. Jag tycker också att böckerna har som samma ton. Sthlmqueens handlar i alla fall om tre tjejer som är bästa kompisar. I varje bok får vi följa en av personerna. Först boken heter Disa och här får vi följa Disa som snart ska börja jobba på en reklambyrå. I samma veva kommer Theo in i hennes liv och allting blir rörigt. Andra boken handlar om Simone som är tillsammans med Christoffer, boken heter Simone. Till en början var deras relation underbar, men Christoffer börjar bli alltmer kontrollerande. Hela tiden måste han vet vart hon är och vad hon gör. Det gör att Simone börjar fundera om förhållandet är värt att fortsätta kämpa. När hon sedan får ett tungt besked rasar allt. Det fina med de här böckerna är att det centrala är kompisgänget Sthlmqueens, Disa, Simone och Mercedes som alltid finns där för varandra. Det är en gripande och underhållande trilogi som jag verkligen vill tipsa om!Vill du precis som jag börja läsa mer vuxenböcker är det här två trilogier jag verkligen rekommenderar. Eftersom att de är som ett mellanting mellan böcker för ungdomar och för vuxna är det en perfekt ingång till vuxenböckerna!

2 kommentarer:

  1. Jag vill också börja läsa mer vuxenböcker, och Sthlmqueens låter verkligen mysig och bra. Och jag håller med om att det verkligen är riktigt snygga omslag! Tack för tipsen, kram! ;)

    SvaraRadera