torsdag 5 december 2019

Läst i november

November var mörk, lång och en enda lång väntan på december för mig. Det blev riktigt bra läsmånad och var också månaden då jag kom igång med ljudbokslyssnandet på riktigt. I det här inlägget summerar jag min läsning i november. 

Samtalsgruppen för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång av Maja Willander är en mysig feel good bok som jag läste i början av november. Om sorg, kärlek och vänskap. 

Klåda av Ellen Strömberg köpte jag på bokmässan i september. Den kändes som en bra bok mellan ungdomsböcker och vuxenböcker men tyvärr fastnade jag inte riktigt för berättelsen. Den handlar om psykisk ohälsa och en tjej som har en ständig klåda. Anledningen till att jag inte gillade boken så mycket var att jag störde mig mycket på huvudkaraktären då hon var osympatisk. Jag tyckte inte heller att handlingen var så intressant.

Sen kom vintern av Per Gustavsson är en bilderbok som jag läste eftersom den var nominerad till Augustpriset. En fin bilderbok om förändring. 

Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren är även det en bilderbok som nominerades till Augustpriset. Jag gillade att den var skriven på rim men tyvärr föll handlingen inte riktigt mig i smaken. 

Jordgubbsbarnen av Sara Olausson är en bok för 6-9 år som nominerades till Augustpriset. Den handlar om två barn som bor i ett land i östra Europa och är väldigt fattiga. En dag måste deras föräldrar åka till Sverige för att tjäna pengar och de blir så kallade jordgubbsbarn. Det är en viktig berättelse som jag är väldigt tacksam att jag läst. Den ger en verkligen ett nytt perspektiv på tiggeri.

Starkt försvar av Anna Jakobsson Lund är den första delen i en lättläst serie om några ungdomar som spelar basket. Jag tyckte den var bra skriven och skulle verkligen kunna rekommendera den till ungdomar som vill läsa något lättläst med en intressant handling.

Roxy av Alice Dadgostar blev jag sugen på att läsa efter att ha sett en av Sincerely Johannas youtubevideos. Flera gånger såg jag den på biblioteket och till slut var jag tvungen att låna den. Även det är en perfekt bok för någon som är lite mellan ungdomsböcker och vuxenböcker precis som jag. Boken handlar om en ung tjej som heter Roxy och läser skrivarlinjen. Jag gillade verkligen alla olika referenser som fanns i boken och att den verkligen beskriver livet för någon i 20-årsåldern.

Bara tre ord av Becky Albertalli skulle vi läsa till min bokcirkel. Jag hade tidigare sett filmatiseringen av boken som heter Love, Simon och kom ut för något år sedan. Boken handlar om Simon som är gay men inte kommit ut än och är en riktigt fin berättelse. 

Flaskpostens hemlighet av Ann Olerot är en övernaturlig bok för mellanåldern som tyvärr gjorde mig besviken. Den kändes inte trovärdig i dialogerna och handlingen vilket var synd. 

Emils vinterhyss av Astrid Lindgren och Björn Berg fick jag skickad till mig av Rabén & Sjögren och började läsa direkt. Den innehåller tre vintriga berättelser om Emil och var en riktig nostalgitripp för mig. Jag tänkte skriva om den i ett kommande adventsinlägg. 

Räven och tomten av Astrid Lindgren och Eva Eriksson fick jag även den av Rabén & Sjögren. Den har kommit i en pop-up-version med luckor och saker som står ut. Jag gillade verkligen illustrationerna!

Välj mig av Christina Lindström är en ungdomsbok som blev den sista boken jag läste i november. En sorglig berättelse om Silje vars pappa nyligen gått bort och de vet inte om det var ett självmord eller om han dog av någon annan anledning. Samtidigt känner hon att hennes bästa kompis Mia inte verkar vilja vara lika mycket med henne.  

De tre ljudböckerna jag lyssnade på under månaden var Dan före dan av Felicia Welander, Två hjärtans karameller av Sofia Fritzon och Sönderslagen av Emma Johansson. De två förstnämnda är båda utgivna av Lavender Lit och riktigt juliga. Dem kommer jag att skriva om i söndagens adventsinlägg. Sönderslagen är Emma Johanssons andra ungdomsroman och jag tyckte lika mycket om den som hennes debut Papperssjälar. Det var en fin berättelse att lyssna på som ljudbok!

I december ska jag läsa massor av julböcker. Jag ser så mycket fram emot julen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar