torsdag 26 december 2019

Bokbloggaråret 2019

2019 har varit ett fint bokbloggarår med mycket roligt! Jag är så glad över allt roligt jag fått vara med om och alla fina människor jag träffat under året. 

I början av året fick jag skriva en text till barnbiblioteken i Strängnäs vårprogram om läsning. Det var roligt att få skriva om läsmiraklet som trycktes i deras program!

Under april fylldes min blogg av boktips från olika personer varje dag fram till världsbokdagen den 23 april. Jag minns att jag ville göra något roligt och läsfrämjande projekt på min blogg och fick en idé att ha som en julkalender fast där man istället för att räkna ner till julafton räknar ner till världsbokdagen. Många bra boktips fick jag under månaden från de bokbloggare, förläggare, författare, bibliotekarie och självaste kulturministern Amanda Lind. Missade du boktipsen eller vill du läsa dem igen finns en länk här. Jag ska försöka hitta på något annat roligt projekt att ha på bloggen under 2020.

I våras kom Emma Fäldts bok Tellusskolan - Den dolda sanningen ut, en bok som jag testläste innan den gavs ut och fick ha med ett citat på baksidan av. Det är verkligen roligt att testläsa böcker innan de ges ut och ge respons!


Under året kom också läroboken Upptäck språket av Britt Klintenberg och Anette Pedersen ut. Det är en är en lärobok i svenska som andraspråk för högstadiet och gymnasiet. I en text om bloggar skriver de om min bokblogg och det finns också uppgifter i boken där eleverna ska gå in på min blogg och göra uppgifter. Så kul!


Tidigare har jag skrivit om böcker för tidningen Hemmaliv som getts ut här i Eskilstuna där jag bor. Under 2019 las tidningen ner vilket var tråkigt men jag fick ett annat roligt bokuppdrag. Sedan i somras har jag boktipsat i radio hos P4 Sörmland vilket har varit superkul! Jag tycker att det är roligt att uttrycka mig i text men också i tal och har länge funderat på om jag borde starta en podcast om böcker. Men när jag fick förfrågan om att boktipsa i radio var jag inte sen att tacka ja. Fyra gånger under sommaren boktipsade jag och sedan har det bara fortsatt under hösten. Nu tipsar jag om böcker varje fredag hos P4 Sörmland. Jag hoppas att jag kan nå ut till fler med mina boktips genom radion och kan sprida ännu mer läslust!

I slutet av sommaren fick jag svara på frågor om böcker och läsning i Tove magazine, en nättidning för och av unga. 

På Bokmässan i Göteborg i slutet av september höll jag i ett samtal på litteraturscenen om att bokblogga. Jag samtalade med Paula från bloggen Prickiga Paula, Eva från Boktokig och Lexie från Tusen sidor. Det var något av det roligaste jag gjort, jag gillar verkligen att moderera samtal på scen och hoppas på att få göra det fler gånger!


I oktober var jag på Svenska barnboksinstitutets kurs i att skriva barnbokskritik. Det var väldigt roligt och lärorikt. Jag har tagit med mig mycket från den kursen som jag kan använda i mitt bokbloggande vilket var vad jag hoppades på inför kursen.


Sedan var det läslov! Mitt allra sista eftersom jag tar studenten i vår. Det var en fin vecka med mycket läsning och jag fick också chansen att boktipsa hos Juniornyheterna, ett radioprogram som sänds i hela Sverige!

Under hösten fick jag komma till Lions i Torshälla och berätta om mitt bokbloggande, superkul!

Jag är så glad och tacksam för allt roligt jag fått vara med om tack vare min blogg. Stort tack till er alla som läser min blogg, jag hoppas att ni vill fortsätta göra det även under 2020! 

2 kommentarer: