måndag 23 december 2019

De bästa böckerna jag läste 2019

2019 är snart över och det var varit ett bra läsår för mig. I det här inlägget tänkte jag berätta om årets bästa läsupplevelser. 

I början av året hade jag precis upptäckt författaren Jenny Fagerlund och jag läste hennes bok Med hälsning från Båstad som jag tyckte så mycket om. Boken handlar om Linda vars nya jobb i London visar sig ha dragits in. Istället åket hon till sin moster i Båstad och låtsats att hon är i London. Det är en fin feelgood-berättelse som var spännande och svår att lägga ifrån sig. Jag slukade den och boken fick mig verkligen att vilja läsa mer feelgood. 

Under 2019 har jag läst två böcker om Frallan som är en av mina favoritkaraktärer. Böckerna heter Frallan och kärleken och Frallan och hemligheten och det bästa med böckerna är att de är skrivna ur ett bra barnperspektiv och har härliga karaktärer. Supermysiga och fina böcker! Frallan-böckerna är skrivna av Sara Ohlsson och Illustrerade av Lisen Adbåge.

En bra läsupplevelse för mig är en läsupplevelse som framkallar mycket känslor. En bok som gjorde det hos mig var Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter. Boken handlar om Tigris var mamma har dött och genom en låda med mammans namn på upptäcker hon att hon kan resa till Tusen stjärnors ö där hon tillsammans med några andra ska försöka hitta sin mamma igen. I slutet av den här boken grät jag och den är genom hela boken både vacker, spännande och sorglig. Läs den!


När jag var på Mallorca under påsken läste jag Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza. Det är en ungdomsbok som var väldigt underhållande att läsa samtidigt som den handlar om svåra ämnen. Boken handlar om Marlow som har fått ett nytt hjärta och vill försöka få kontakt med familjen till killen vars hjärta det är hon har fått. En rolig berättelse om kärlek, vänskap och sorg. 

Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmark är även det en ungdomsbok. De läste jag under några sommardagar vid våran sommarstuga. Det är en fin och svår kärlekshistoria om Siri och Vega som också handlar om vänskap och att våga vara den man är. En väldigt mysig bok med många fina scener. Jag hade svårt att slita mig från boken och hoppas på att få läsa mer av Ebba Hyltmark under nästa år.

I augusti var jag på ett skrivarläger och där var en av lärarna författaren Eva Stilling. Inför skrivarlägret läste jag hennes bok Om henne talar vi inte som verkligen överraskade mig. Jag hade av någon anledning inte så höga förväntningar på boken men den visade sig innehålla en fantastiskt spännande berättelse om Em som efter att många år tidigare lämnat sin familj och flyttat utomland och bestämmer sig för att nu åka tillbaka till Sverige och söka upp sin nu vuxna son. Boken utspelar sig i Eskilstuna där jag bor vilket är roligt och det var en bok jag sträckläste för att den var så spännande.

Om du har följt min blogg vet du att jag älskar PAX-böckerna och under 2019 kom en av författarna till den serien, Ingela Korsell, med en ny bok som heter Väsenologi. Det är en faktabok om nordiska väsen som är illustrerad av Reine Rosenberg. Boken var spännande, lärorik och lite läskig att läsa samtidigt som den var otroligt rolig och underhållande. Den har en perfekt blandning mellan fakta och spännande sägner.

Sedan har jag läst en vacker bilderbok som heter Dyksommar och är skriven av Sara Stridsberg och illustrerad av Sara Lundberg. Det jag tyckte mest om med den boken var de vackra bilderna men även texten var väldigt fint skriven. 

En av årets roligaste läsupplevelser hade jag i Athena - strålkastare tack! av Elin Ek. Boken handlar om när Athena ska vara konferencier på skolans luciashow, ska införa köttmåndag på skolan och måste se till att hennes bästa kompis Ronja får gå kvar på skolan. Jag älskar karaktären Athena och skrattar så mycket när jag läser om henne!

Nu i slutet av året har jag läst julboken Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato. Den handlar om Julian vars föräldrar inte är som de brukar vara eftersom att hans storasyster precis dött och han är rätt att det inte kommer att bli någon jul i år. Han träffar den märkliga flickan Hedvig som han har roligt med men det är något som inte stämmer med henne. Det är en fint skriven berättelse som både är sorglig och spännande. Men det mest fantastiska med boken är de vackra illustrationerna av Lisa Aisato. 

Det var några av mina bästa läsupplevelser under året. Vilka var de bästa böckerna du läste 2019?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar