söndag 5 juli 2020

Tre sommarlovsböcker

På senaste tiden har jag riktigt slukat böcker sådär som man gör på sommaren och det har varit riktigt härligt! Tre böcker har jag läst och tyckt mycket om och de ska jag berätta om idag. 

Först vill jag tipsa om den nya boken Paola Persson Peroni - Allas vän av Emi Guner och Maja Säfström som jag sett en del på instagram och därför blev sugen på att läsa. Den fanns som ljudbok inläst av Amy Deasismont och den sträcklyssnade jag på. Boken handlar om Paola som inte är som andra barn. Hon gillar att läsa, dagdrömma och att lära sig nya ord. Paola skulle vilja hitta en kompis som är lik henne men det verkar inte finnas så många andra barn som är som henne. Boken var väldigt underhållande och rolig. Jag gillar att en karaktär som Paola, ett lite annorlunda barn, får ta plats i en bok. Det är intressant att få lära känna Paola och alla karaktärer i boken är sådana jag gillar att läsa om. Boken passar för barn 6-9 år. 

Nästa bok jag vill tipsa om är den ultimata sommarlovsboken Spökdiktare och slottspoeter av Tove Berggren och Hanna Granlund. Det är en bok för 9-12 åringar som handlar om sju barn som är på ett skrivartävling på ett slott. Genom Marias perspektiv får vi läsa om allt som händer på lägret. Ledaren Rut gör bara tråkiga skrivövningar, som den där de ska skriva om sommaren. Men barnen stöter på spökena Lorentz och Sophie som bor på slottet. De ger dem spännande och roliga skrivövningar. Barnen får också reda på att det finns ett till läskigt spöke på slottet som heter Ike och äter upp bokstaven m, prickarna över i och ringarna över å. Barnen bestämmer sig för att ta reda på varför. Det var så mysigt att få läsa en bok som utspelar sig på ett skrivarläger. Det tog mig tillbaka till förra sommaren då jag var på ett skrivarläger. Spökdiktare och slottspoeter är en spännande bok som jag tror att många i mellanåldern skulle uppskatta. Det är en som en blandning av en mysig berättelse och en övernaturlig spänningsbok. Jag tror också att den kan inspirera till skrivande då skrivövningarna som barnen gör med spökena finns längst bak i boken. 

Jag vill också tipsa om en tredje riktigt underhållande bok för mellanåldern. Det är Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn. Jag har tidigare läst Asptjärns böcker om Emanuel och Wursten och veganen och det här är en lika underhållande bok med roliga karaktärer. Perfekt väder för lidande handlar om Bim som älskat artisten David Dovrâk. Tillsammans med sin bästa kompis Elina har hon varit på hans konsert och nuddat hans sko med lillfingret och hela Bims rum är fullt med David-saker. Efter ett stort bråk i somras är Bim och Elina inte kompisar längre och Bim vet inte riktigt vad hon ska tycka om David Dovrâk längre. Hela hennes liv vänds upp och ner när en främmande man står och steker ägg i hennes mammas kök en morgon. Den främmande mannen visar sig nämligen vara just David Dovrâk och Bim kan ju inte berätta att hon så länge varit besatt av honom och hans musik. Åsa Asptjärn skriver med mycket humor om att råka linda in sig i lögner. Bim gör allt för att David inte ska få reda på att hon varit ett stort fan av honom och tar hjälp av Thella som hon umgås med i skolan och kusinen Hedy. Alla karaktärer är intressanta att läsa om och jag bara flöt igenom historien för att boken var lättläst, spännande och rolig. Den som vill ha en underhållande bok att sträckläsa i sommar ska definitivt kolla in Perfekt väder för lidande

Jag gillar verkligen den här typen av vardagsnära berättelser med fina karaktärer. Om du har tips på fler liknande böcker får du gärna lämna en kommentar! 

1 kommentar:

  1. Tack för tips! Den första och sista skriver jag upp och den andra håller jag med om passar perfekt för sommarlovet! :D

    SvaraRadera