söndag 12 juli 2020

Imperiets arvingar - Bortförda

Jag läste att skaparna till den nya serien Imperiets arvingar inspirerats av PAX-serien som ju är några av mina absoluta favoritböcker. Därför ville jag såklart läsa den första boken Bortförda men kanske hade jag för stora förväntningar. 

Bortförda är första delen i serien Imperiets arvingar som ska bli 10 böcker. Den är skriven av Oskar Källner och illustrerad av Karl Johnsson. Böckerna riktar sig till barn 9-12 år. Bortförda handlar om syskonen Alice och Elias som bor utanför Uppsala. Deras föräldrar brukar vara osams ibland och en kväll efter ett bråk försvinner deras mamma. Polisen kommer hem till dem och bestämmer att Alice och Elias ska tas hand om av socialen eftersom de måste förhöra deras pappa. Men barnen tror att det är något skumt med mammans försvinnande och rymmer iväg ut i skogen för att leta efter henne. Där stöter de på en mystisk filur och snart är dem på rymdskeppet Stillheten där ett äventyr börjar. 

Jag förstår verkligen på vilket sätt Oskar Källner och Karl Johnsson inspirerats av PAX-böckerna till den är serien. Det är action blandat med verklighetstrogna problem, äventyr och serieillustrationer. Dessutom är det en serie på 10 delar med cliffhangers i slutet och ett coolt utseende för att locka barn till läsning. Jag skulle beskriva Bortförda som en science fiction-bok då den utspelar sig mycket i rymden och innehåller robotar och AI. Det visar sig att Alice och Elias mamma är en form av rymdvarelse som inte alls flyttat från Asien till Sverige utan från rymden. Det är riktigt spännande, men tyvärr blir det lite för mycket action och rymden för min smak. Jag gillar verkligen det socialrealistiska spåret i boken men det får endast ta plats en liten del av början.

Bortförda är absolut inte en dålig bok. Den är välskriven, spännande, innehåller cliffhangers och har ett språk anpassat för målgruppen. Att jag inte gillade den så mycket beror på att fantasy och scifi inte riktigt är min typ av genre. Men gillar man fantasy, action och spänning skulle jag rekommendera Bortförda. 

Något jag gillar med boken är illustrationerna av Karl Johnsson som består av färglagda serieteckningar. Karl Johnsson har tidigare tecknat bland annat Vei-böckerna och är en riktigt duktig illustratör. Främst gillar jag illustrationerna som föreställer stjärnhimlen när boken utspelar sig i rymden. I början av varje kapitel finns också en liten bild på den karaktär man får följa i det kapitlet vilket gör det tydligt. 

Jag rekommenderar Bortförda av Oskar Källner och Karl Johnsson till barn 9-12 år som vill läsa en spännande bok som utspelar sig i rymden. För mig var det dock för mycket action och science fiction men jag gillade det socialrealistiska spåret och illustrationerna. 

Författare: Oskar Källner
Illustratör: Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar