fredag 5 mars 2021

Läst i februari

Årets andra månad är över! Den började med mycket snö så det har blivit många kilometer längdskidåkning och också lite skridskoåkning. Jag har också pluggat och vi har haft både bokcirkel och författarsamtal tillsammans med Unga läsare. I slutet av månaden blev det vår i Eskilstuna och jag har till och med läst ute i vårsolen. Nu tar vi en titt på vilka böcker jag läste under februari!

Stöld av Ann-Helén Laestadius var den första boken jag läste i februari. Ann-Helén Laestadius Augustprisvinnande bok Tio över ett är en av mina absoluta favoritböcker och självklart ville jag också läsa hennes första vuxenbok. Stöld handlar om att vara same i dagens Sverige och tar upp brott mot samer som sker ideligen som en del av samehatet. En riktigt välskriven bok som gjorde att jag fick en större förståelse för samers förhållande idag. 

Prinsen av Porte de la Chapelle, Dagboken, Spring Amina!, Kom igen, Amina! och Lever du? av Annelie Drewsen läste jag inför författarsamtalet med Annelie som vi skulle ha tillsammans med Unga läsare. Jag och två andra unga bokbloggare har startat Unga läsare (som finns i facebookgruppen med samma namn och på instagram som @ungalasare) för att skapa gemenskap mellan unga som gillar att läsa. Vi anordnar författarsamtal och bokcirklar bland annat och vårt första författarmöte var med Annelie Drewsen som är aktuell med boken Prisen av Porte de la Chapelle. Den handlar om en afghansk kille som bott i Sverige i tre år men nu blir utvisad och då flyr han från Sverige och kommer till Paris. En väldigt berörande och gripande berättelse. Jag läste också fyra lättlästa böcker av Annelie Drewsen inför samtalet som alla berör teman om flykt och att vara ny i Sverige. Riktigt intressant läsning för att få en inblick i hur det kan vara att ha behövt fly från sitt hemland.

Bojan och grävmaskinen av Johan Anderblad och Filippa Widlund är den sjätte bilderboken om Bojan. Den här gången får vi lära oss om grävmaskinen. Fakta och en spännande berättelse i en perfekt blandning. Dessutom med bra gjorda illustrationer!

Nattkorpen av Johan Rundberg är första boken i en ny serie för 9-12 åringar. En riktigt spännande berättelse om 11-åriga Mika som lever i 1800-talets Stockholm. Hon dras in i ett mysterium som hon får hjälpa polisen Valdemar Hoff att lösa.

Heartstopper - Volume 2 och Heartstopper - Volume 3 av Alice Oseman är del två och 3 av seriealbumen om Nick och Charlie som träffas i skolan och blir kära i varandra. Den andra boken handlar mycket om hur de lär känna varandra mer och mer i sitt förhållande. I bok tre får vi följa med på en skolresa till Frankrike. Supermysiga seriealbum fyllda av många olika känslor!

Sillen får ett syskon av Anna Ehring och Moa Graaf läste jag efter att ha hört om den på Bonnier Carlsens barnboksfrukost. Det är första delen i en ny barnbokserie. En fin och vardagsnära berättelse med karaktärer och illustrationer att älska!

Kattvännen av Malin Eriksson Sjögärd handlar om Lo som flyttar till ett nytt samhälle där det börjar hända märkliga saker. Det är en spännande berättelse som blandar vardagliga problem med nordisk mytologi.

I mars kommer jag nog läsa några av böckerna jag köpte på bokrean och lite andra spännande böcker som hittat hem till mig den senaste tiden. Jag hoppas också på mer utomhusläsning även om det ju var väldigt härligt med snö också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar