onsdag 17 mars 2021

Sillen får ett syskon

Anna Ehring har tidigare skrivit flera böcker för barn i olika åldrar. Nu är hon tillbaka med en ny serie illustrerad av Moa Graaf som handlar om Hugo "Sillen" Ström. Det är en vardagsnära serie som klassificeras som 6-9 år men som jag skulle säga funkar som högläsning redan från 4 år ungefär. 

Den första boken i serien heter Sillen får ett syskon och handlar om när Sillen, hans farfar och geten Maggan väntar på att Sillens föräldrar ska komma hem från sjukhuset med ett syskon. De väntar och väntar och måste hitta på saker för att få tiden att gå. De skickar bullbrev, badar och klär ut sig. Sillen funderar på hur det kommer att bli att få ett syskon. Kommer det bli nytt och annorlunda på ett bra eller dåligt sätt?

"Geten Maggan, lägger hakskägget på bordet och stirrar först på krämen och sen på Sillens mössa. Kanske vill hon försöka äta upp den som hon brukar. Men det får hon inte eftersom den är hans favoritmössa. Den är randig och fin och håller alla tankar på plats." (s. 11)

Jag gillar verkligen att läsa vardagsnära berättelser för den här målgruppen. Alla förändringar och känslor är så stora när man är barn. Man vet inte riktigt hur världen fungerar än. Sillen är en fin karaktär att läsa om. Han tänker mycket och har många spännande idéer. Jag gillar också att geten Maggan är med så mycket i handlingen. Det tillför mycket humor! Det är fint att läsa om Sillens relation med sin farfar, något jag hoppas kommer mer i de kommande böckerna. Sillens föräldrar och syskon möter vi ju först i slutet av boken men de hoppas jag få lära känna mer i fortsättningen av serien. 

Språket i boken är lekfullt och skrivet på ett sätt som ligger nära hur barn pratar. Boken är berättad ur tredje person men som läsare kommer man ändå nära Sillen. Moa Graafs illustrationer är fantastiskt fina. Jag gillar verkligen hur hon har porträtterat karaktärerna och alla händelser i boken. En illustration jag fastnade för är den när Sillens farfar visar honom en kopp. Deras ansiktsuttryck känns trovärdiga och jag gillar detaljerna med geten Maggan i bakgrunden och att Sillens farfar bara har en strumpa på sig. 

Ibland kan verkligheten vara mer spännande än övernaturligheten. Att få ett syskon är något många barn har eller kommer att vara med om. Därför tror jag att de flesta barn kan relatera till Sillen och hans känslor. Nästa bok om Sillen kommer redan i sommar och heter Sillen börjar skolan. Jag ser fram emot att få fortsätta följa Sillens liv! 

Författare: Anna Ehring
Illustratör: Moa Graaf
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp (enligt mig): 4-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar