fredag 26 mars 2021

3 nya böcker för 6-9 åringar

På senaste tiden har jag läst tre nya böcker för barn 6-9 år och dem tänkte jag tipsa om idag! En nostalgisk bok, en serielik bok och en lättläst bok. 

Den första boken jag vill tipsa om är Dansa med Sigge av Lin Hallberg. När jag var yngre läste jag många böcker om Sigge och tyckte de var väldigt mysiga även om jag aldrig varit någon hästtjej. Dansa med Sigge är den nittonde boken i serien och sedan jag läste böckerna om Sigge har Elina och de andra tjejerna hunnit bli lite äldre. Nu är de skötartjejer och Elina är överlycklig över att få vara skötare till sin favorithäst Sigge. De får också hjälpa de yngre ryttarna och vara med på ridläger. I boken är det snart sommarlov och Elina har mycket att se fram emot. Det väntas fölungar, de tränar för fullt på dressyr och snart ska de åka på tävling i Danmark. Ibland går dressyren med Sigge jättebra men ibland blir han rädd för något och blir svår att styra. Det är en berättelse om kärleken till hästar, vänskap och ett sommarlov fyllt av ridning. Att läsa Dansa med Sigge var som att kastas tillbaka till den åttaåriga bokslukare jag var som under sommarlovet slukade böckerna om Sigge. Det var en otroligt mysig läsupplevelse. Även om det var några år sedan jag läste böckerna om Sigge senast var det som att komma tillbaka till något jag sedan tidigare kände igen. Rekommenderas varmt till alla som vill läsa en mysig bok oavsett om man gillar hästar eller inte. Boken har också fina illustrationer av Margareta Nordqvist. 

Jag vill också tipsa om Hokus Pokus - Den lilla häxan av Fabian Göranson som är serietecknare och tidigare gjort många serieböcker. Även den här boken har ett serieliknande format med illustrationer över hela boksidorna och texten i små rutor. Perfekt för den ovana läsaren. Boken handlar om Ida som en dag när hon ska gå till stranden hittar en svart häxhatt. Efter det börjar det hända märkliga saker. Ett stort sandslott byggs av sig själv, skrivboken förvandlas till en fågel och skolmaten får liv. Kan det vara så att häxhatten har gjort att Ida blivit magisk och kan trolla? Kanske kommer Ida kunna få kompisar nu när hon kan något häftigt? Men Idas nya lärare Greta Borg verkar inte lika imponerad av sakerna som händer. Hokus Pokus - Den lilla häxan är en spännande berättelse som blandar magi med vardag. Den tar upp det viktiga ämnet ensamhet och kanske kan barn som läser boken känna igen sig i Ida. Boken har riktigt fina illustrationer med många olika färger. Snart kommer vi också få fortsätta lära känna Ida i uppföljaren De tre paddorna.

Till sist tänkte jag berätta om en lättläst bok för 6-9 åringar. Nämligen den tredje boken i serien om Sonjas verkstad, Chipstjuven av Ingrid Jönsson och Sandra Fröjd. I den här boken är Eddie och Jon hos Sonja i hennes mack. Det visar sig ha varit inbrott där. Någon har stökat ner och stulit två påsar chips. Eddie och Jon bestämmer sig för att ta reda på vem det är som är tjuven. En spännande berättelse perfekt för den ovana läsaren. Jag gillar verkligen karaktären Sonja, en coolt farmor som kan allt om bilar och driver en mack. Något som också är bra med böckerna om Sonjas verkstad är att det i slutet av boken finns frågor och uppgifter som man kan använda för att arbeta med sin läsning. 

Det var tre boktips för barn 6-9 år. Hoppas ni blev nyfikna på någon av böckerna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar