fredag 17 september 2021

Bilderbokstips

Det har blivit dags för några nya bilderbokstips! Perfekt högläsning för barn i åldern 3-6 år. 

Den första boken jag vill tipsa om är skapad av barnboksgiganterna Jujja Wieslander och Emma Adbåge. Den heter När jag var stor och du var liten och handlar om två systrar som står och tittar på ett foto från innan lillasystern föddes. Hon undrar varför hon inte är med på bilden och börjar fundera på var hon var då. Lillasystern börjar fantisera och berättar om vad hon gjorde när hon var stor och storasystern liten. Den här berättelsen kan nog många barn känna igen sig i. Det är en fin och humoristiskt berättelse som delas upp i fantasi och verklighet genom olika färgskalor i bilderna. Lillasysterns påhitt är målade i grönt medan verkligheten har alla olika filmer. Som vanligt skildrar Emma Adbåges bilder vardagssituationer och hur det är att vara barn på ett fantastiskt sätt.

Sanna Larén och Anna Norin är tillbaka med en ny bok om Billie Lou och Lille Bo. Den heter När bladen faller och är helt fantastisk läsning för både barn och vuxna! Den här gången är Billie Lou och Lille Bo ute och åker pulka. När de letar efter en bättre pulkabacke träffar de Willy Wo på äldreboendet. Han visar dem sin växt och berättar att man inte behöver ha så många olika saker när man är gammal. Bara något att ta hand om. Sanna Larén berättar ur barnens perspektiv på ett trovärdigt och humoristiskt sätt. Många formuleringar får mig att dra på munnen. Till exempel beskriver hon att det går fort när Billie Lou och Lille Bo åker pulka "men inte så fort att mössorna flyger av". Och när Lille Bo undrar vilka som bor på äldreboendet svarar Billie Lou: "Gamla människor. Som har flyttat hemifrån". Formuleringar som talar till den vuxna läsaren och gör boken perfekt att högläsa. Men humor blandas också med allvar. Det handlar om ensamhet och att bli gammal och det är fint att läsa om relationer mellan barn och äldre människor något som är återkommande i Sanna Laréns berättelser.

Jag vill också tipsa om Ylva Karlsson och Katarina Strömgårds nya bok om Ester, Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären. I den här boken är Ester i affären och hon kommer bort från sina pappor och mamma. Ester och hennes gosekänguru åker ända upp till leksaksaveldningen och väntar på att bli hittade. De får vara med om ett riktigt spännande och läskigt äventyr för där finns det en farlig och morrande krokodil. Precis som i den tidigare bilderboken Nappresan eller när Ester slutade med napp blir något vardagligt till ett spännande och fantasifullt äventyr. Med en medryckande text och fina illustrationer dras läsaren med på äventyret.

För den som är nyfiken på hur tunnelbanor fungerar vill jag tipsa om Johan Anderblads nya Bojan och tunnelbanan. Precis som i de tidigare böckerna om Bojan blandas fakta med en spännande berättelse. Bojan ska snart gå och lägga sig men han har så roligt när han leker tunnelbana. Det visar sig att hans mamma har jobbat som tunnelbaneförare och hon berättar om hur det går till när man kör tunnelbana och bygger tunnelbanor. En gång räddade hon också en katt från att bli sprängd inne i en tunnel. Perfekt läsning för den som vill lära sig mer om tunnelbanor! Boken är både underhållande och beskriver fakta på ett pedagogiskt sätt.

Till sist vill jag tipsa om två böcker i serien om kompisarna på förskolan Mille går till förskolan och Maj och Zarah bråkar. Den första boken handlar som titeln avslöjar om Mille som går till förskolan. Vi får följa honom i morgonbestyren. I Maj och Zarah bråkar har Maj gjort en fin kaka i sandlådan men så tar Zarah den och äter upp den. Det blir bråk. De här böckerna är vardagliga böcker som alla barn kan känna igen sig i. De funkar för riktigt små barn, även under 3 år. 

Det var mina bilderbokstips! Hoppas ni också gillar böckerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar