tisdag 21 september 2021

Spökhunden Buster

Att Tobias Söderlund är bra på att skrämmas fick jag klart för mig när jag läste hans trilogi om Vanessa och hennes spökkamera. Nu har han släppt en ny spännande serie och den här gången riktar han in sig på den yngre målgruppen 6-9 år. Jag har läst de två första delarna som hittills finns ute, Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus. Det är böcker fyllda med såväl spännande spökjakter som verklighetstrogna känslor. 

Mysteriet på kyrkogården är den första boken i serien och i den får vi träffa Ellen för första gången. Hon bor i ett hus nära en kyrkogård tillsammans med sin mamma, pappa, storebror och hunden Buster. Hennes bror Oscar har nyligen diagnosisterats med cancer och Ellen känner sig rädd att han ska dö. En dag går hon en kvällspromenad med Buster på kyrkogården och då får Buster upp ett spår som leder dem till en gravsten. Där syns två genomskinliga varelser. Kan det vara spöken? Hon berättar om det hon sätt för sin kompis Lorraine och tillsammans bestämmer de sig för att försöka ta reda på mer om spökena. 

Den andra boken i serien heter Docksamlarens hus och i den boken har Ellen fått sommarlov. Det är dock inget vanligt sommarlov för storebror Oscar ska behandlas för sin cancer. För att komma närmare sjukhuset och inte behöva åka så långt varje gång Oscar ska dit hyr familjen ett hus nära sjukhuset. Ellen tycker att huset är läskigt att vara i. Det är nämligen fullt med porslinsdockor. Hunden Buster som tidigare har nosat sig till spöken beter sig konstigt igen och Ellen undrar om det kanske spökar i huset. Hennes kompis Lorraine kommer på besök och de bestämmer sig för att försöka ta reda på om det spökar.

Böckerna om Ellen och spökhunden Buster är kittlande spännande och krypande läskiga. Tobias Söderlund har än en gång lyckats skriva berättelser som fångar en som läsare och får en att hela tiden vilja läsa vidare. Det är otroligt spännande att läsa om de här spökena som har något de vill säga för att kunna komma över till andra sidan. Samtidigt passar spöktemat bra tillsammans med det verklighetstrogna spåret i böckerna. Ellens storebror Oscar är sjuk i cancer och Ellen tänker mycket på döden och undrar om hennes bror kommer att dö. Det övernaturliga och det verklighetstrogna flätas ihop på ett bra sätt och ger böckerna ett extra djup och fler känslor. Böckerna är illustrerade av Stef Gaines som verkligen fångar känslan i boken på ett bra sätt.

Jag tycker verkligen den som gillar att läsa om spöken ska läsa böckerna om Spökhunden Buster. Vill man veta mer om böckerna rekommenderar jag att lyssna på senaste avsnittet av Barnbokspodden där Sanna och Märta pratar om böckerna på ett bra sätt.

Författare: Tobias Söderlund
Illustratör: Stef Gaines
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp del 1: hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel
Köp del 2: hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar