torsdag 30 september 2021

Två viktiga böcker

Vissa böcker träffar en rakt in i hjärtat och är böcker man önskar att alla ska läsa. På senaste tiden har jag läst två sådana böcker. Den ena handlar om hedersförtryck och den andra om mobbning. 

Den första boken heter Vem har sagt något om kärlek? och i den berättar  Elaf Ali om sin uppväxt som var präglad av hederskultur. Från den dagen Elaf får sin första mens förändras hela hennes liv. Hon får inte längre vara med på simningen i skolan, hon får inte umgås med andra killar än hennes bröder och hon måste gå direkt hem från skolan. Vi får följa Elafs vardagliga liv från barn till vuxen där hon styrs och kontrolleras av sina för att upprätthålla familjens heder. Det handlar om en vardag fylld av förbud och ett förtryck som hon försöker göra sig fri ifrån. Elaf Alis egna berättelse blandas med fakta om hedersförtyck och intervjuer med Elafs föräldrar om deras syn på varför de gjorde som de gjorde och hur de förhåller sig till hedersnormer idag. Det är intressant att få en insyn i hur det kan vara för människor som lever under hedersförtyck. Det finns många som ständigt lever under dessa förbud och ofta sker det i det tysta utan att folk runt omkring vet om det. Jag tycker det känns viktigt att lära sig om hedersförtryck eftersom det är med kunskap vi kan göra skillnad. Elaf Ali skriver väldigt bra och fängslande och trots att det är jobbiga händelser att läsa om vill jag hela tiden läsa vidare. Vem har sagt något om kärlek? är en bok alla borde läsa.

Den andra boken jag vill berätta om är mer skönlitterär. Den heter Allt som inte syns och är skriven av Katarina von Bredow. Jag tycker att Katarina von Bredow är utomordentligt duktig på att beskriva känslor och hur det är att vara ung. I den här boken handlar det om mobbning. Vi får lära känna Joel som ska börja sexan efter sommarlovet. Då får de vara i högstadiets byggnad och nya elever från andra skolor ska börja. Joel har ont i magen men hoppas att allt ska bli bättre nu. Men redan efter första dagen förstår han att inget har förändras. Han går fortfarande i samma klass som mobbarna och mobbningen fortsätter. Den värsta av alla som mobbar Joel är Ester. En kväll när Joel är ute och går med sin hund ser han Ester som sitter och gråter på en bänk. Han bestämmer sig för att hjälpa henne och Ester följer med Joel hem. De börjar öppna sig mer och mer för varandra och kanske är vänskapen med Ester början på en förändring. Det här är verkligen en hjärtskärande berättelse om Joel som får stå ut med sina elaka klasskompisar. Varje dag försöker han överleva minut för minut. Han får vara offer för otroligt hemska saker och jag blir så arg och ledsen av att läsa om det. Speciellt när man vet att det finns massor av barn som blir mobbade varje dag. Jag känner verkligen det Joel känner och det är en bok som får en att förstå hur tufft det kan vara att bli mobbad.

Jag hoppas att du blev intresserad av att läsa böckerna för de är verkligen viktiga böcker som jag önskar att fler ska läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar