måndag 4 oktober 2021

Julegrisen - en ny julbok av J.K. Rowling

Än är det höst men visst kan man redan nu få börja längta lite till julen? Jag har fått chansen att förhandsläsa en av årets julböcker. Den heter Julegrisen och är skriven av Harry Potter-författaren J.K. Rowling och illustrerad av Jim Field. Boken släpps 12/10 och passar för barn 6-9 år. 

Julegrisen handlar om Jack som har en gosedjursgris som han älskar. Den heter Lilla Gis och kallas för LG. På julafton händer det värsta som skulle kunna hända. LG försvinner. Jack får en ny gosedjursgris men det är inte samma sak. Det är LG Jack vill ha. Julaftonsnatten är magisk som tur är och sakerna i Jacks rum väcks till liv. Tillsammans med Julegrisen eller JG som Jacks nya gosedjursgris kallas, tar han sig till Förlorien, landet dit alla borttappade saker kommer, för att leta efter LG. 

Det här är ett otroligt spännande juläventyr som jag tror att många barn kommer att uppskatta att läsa om. Man känner ju verkligen igen känslan av att tappa bort en älskad sak. Speciellt jobbigt är det när man är barn och har ett gosedjur som det inte går att vara utan. Det är en väldigt rolig idé att det finns ett land dit borttappade saker kommer. Berättelsen känns lite Toy Story-inspirerad i och med att sakerna får liv och börjar prata. Det är något som jag som barn ville skulle hända vilket gör det väldigt roligt att läsa om. 

Berättelsen tar oväntade vändningar som ger boken en ständig spänningsfaktor. Det blir en kamp mot klockan och händelserna i slutet grep verkligen tag i mitt hjärta. Jim Fields illustrationer i boken bidrar också dem till spänningen och känslan. De är välgjorda och detaljrika och passar perfekt till handlingen. 

Jag skulle verkligen rekommendera att läsa Julegrisen tillsammans med ett barn i jul. Det är ett spännande äventyr som passar alla barn. Dessutom är det en väldigt fin och julig bok som är perfekt att ge bort i julklapp. Eller så läser du den redan nu för att smygstarta julen! 

Titel: Julegrisen
Författare: J.K. Rowling
Illustratör: Jim Field
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar