onsdag 20 oktober 2021

Tre boktips inför läslovet

Om några veckor är det läslov och det är ett perfekt tillfälle att fokusera lite mer på läsning. Jag tänkte idag tipsa om tre böcker för barn som passar bra att läsa under läslovet. Det är både lite spänning och verklighetstroget. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Ladugårdens hemlighet och är skriven av Andrea Lindstedt. Den utspelar sig faktiskt på läslovet. I boken får vi möta Signe som är och hälsar på sina kusiner under lovet. De bor i ett stort hus på landet och när de inte har något att göra letar de igenom gamla grejer ute i ladan. Där hittar de moster Cecilias gamla dagbok. När de läser den förstår de att Cecilia varit med om något hemskt under sin barndom. De bestämmer sig för att försöka ta reda på mer. Det här är en krypande spännande berättelse som blir riktigt läskig. Den tar ut svängarna rejält och är inget för lättskrämda. Den har en mysig och kuslig spänning och det är en bok som är omöjlig att sluta läsa. 
Jag vill också tipsa om Sommarlovsagenterna - Konstnärskoden av Emmelie Hardenborg som också det är en bok för den som vill läsa något spännande. Den handlar om Max, Nike och Valentin som tillsammans är sommarlovsagenterna. De längtar efter att få lösa ett riktigt fall och äntligen börjar det hända spännande saker. Nästan för spännande. Miranda som bor i sommarstugan bredvid berättar att hon har en karta som ska leda till en gömd skatt på en av öarna i närheten men när de ska mötas för att åka dit är Miranda spårlöst försvunnen. Jag satt som på nålar när jag läste den här boken. Den var riktigt spännande och obehaglig i bland. Både Sommarlovsagenterna - Konstnärskoden och Ladugårdens hemlighet innehåller farliga människor som är beredda att gå alldeles för långt för något de tror på och det tycker jag är ännu läskigare än övernaturliga saker som spöken och liknande. Både böckerna passar utmärkt för den som vill läsa något spännande och läskigt. 

Till den som kanske inte är lika mycket för spänning utan vill läsa mer om hur verkligheten kan se ut vill jag tipsa om I rymden kan man aldrig dö av Olivia Alhällen. I den boken får vi följa flera barn som går i samma klass. Det är Mira som är väldigt ledsen över att kompisen Noah inte finns mer. I hennes lag i skolans vetenskapstävling hamnar också Alice som har snott Miras bästis, Ester som är kär men inte vet vad hon ska göra av den känslan, Henry som har det svårt i skolan och hemma, Frank som vill göra allt för att vinna tävlingen och Yousef som får ta mycket ansvar för sin syster och som vill vara alla till lags. Motvilligt går de ihop för att försöka vinna vetenskapstävlingen men samtidigt dyker en pappersbåt upp. Precis en sådan som Noah brukade göra. Mira tänker att det kanske är ett tecken och tillsammans bestämmer de sig för att försöka hitta fler. Det här är bok  fylld av känslor. Det är en sorglig och tung berättelse om psykisk ohälsa och hur det kan kännas när någon dör. Det handlar också om att vara kär. Om att ha förlorat sin bästis. Om att ha det svårt hemma. Om att få ta för mycket ansvar. Om att ha en syster som alltid är bäst. Jag gillar verkligen att få läsa om flera olika karaktärer. Det tror jag gör att fler kan känna igen sig. Perspektiven känns trovärdiga och äkta och de binds ihop på ett bra sätt. I rymden kan man aldrig dö är en finstämd berättelse för den som vill läsa om starka känslor. 

Hoppas du vill läsa någon av dessa böcker under läslovet!

Författare: Andrea Lindstedt
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Emmelie Hardenborg
Förlag: Visto förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Olivia Alhällen 
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar