söndag 17 juli 2022

Läst i maj och juni

Juli är här och jag tänkte skriva ett inlägg där jag summerar läsningen under maj och juni. 

Vi börjar med läsningen i maj.

De överblivnas armé av Gustav Tegby var en spännande fantasybok som jag läste för Barnradions bokpris.

Akamella - Andarnas rike av Lowe Aspviken är även det en riktigt spännande bok som utspelar sig förr i tiden.

Ellens val - Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg lyssnade jag på som ljudbok och oj vad jag gillar alla böcker om Ellen!

Veras krig av Katarina Kuick läste jag för Barnradions bokpris och den blev ju också en av de nominerade böckerna i slutändan. Den beskriver krig ur ett barns perspektiv och är både tung och intressant.

Kanske är det längtan av Malin Fjellborg bokcirklade vi tillsammans med Unga läsare under Stockholms bokhelg. Det är en ungdomsbok som jag hade svårt att sluta läsa.

Allt som blir kvar av Sandra Beijer lyssnade jag på som ljudbok inför att boken skulle komma som serie. 

Stargate. En julberättelse av Ingvild H. Rishöj - en julbok kanske det inte är rätt timing för just nu men den här boken var inte så julig vilket var tur. Det är en fin berättelse om två systrars relation till sin pappa.

Allt om Kerstin Helena Hedlund och Katarina Strömgård är del sex i serien om Kerstin och den här gången kommer det en tonåring hem till Kerstin. 

Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman utspelar sig i en parallell verklighet där alla vet när de ska dö. I den här boken får vi följa My som ska dö om ett år. Riktigt bra ungdomsbok!

Vända blad av Johanna Schreiber är del två i serien om Schantz förlag och i den här boken får vi följa Clara som är förläggare och jag tyckte mycket om att få läsa om henne.

Nästan helt okej av Olivia Alhällen riktar sig till mellanåldern och är Olivias andra bok. Den handlar om lögner och vänskap och jag tror att många i målgruppen skulle tycka mycket om boken.

Är du rädd, Stella? av Susanne Trydal och Ellen Ekman är den andra boken om Stella, den här gången är hon och storasyster Agnes hemma själva. 

Gränsen av Maria Nilsson Thore är en bilderbok som handlar om en gräns. Vad händer om man går över gränsen?

Viskornas dal - Väktarinnan av Åsa Rosén är en favorit hos min mamma så jag blev sugen på att läsa den också. Det är en riktigt spännande bok som utspelar sig norrut och blandar fantasy med vardag.

Syster av Sofia Nordin var väldigt intressant läsning. Den handlar om en tjej som kommer till en gård för mammor och barn som tagit sig ifrån destruktiva pappor. 

Hjärtstenen av Ingrid Jönsson har jag länge haft i läshögen. Jag har tyckt mycket om Ingrid Jönssons tidigare böcker och det här är en fin berättelse för mellanåldern.

Där drömmar möts av Sofia Fritzson lyssnade jag på som ljudbok och verkligen älskade! Det är feelgood när det är som bäst! 

Hemmet för bortrövade barn - Pojke 265 av Camilla Lagerqvist är den andra delen i serien om Adam och hemmet för bortrövade barn. Även den här var spännande!

Sedan fortsätter vi med läsningen i juni.

Jordbok - Tiden av Matilda Ruta är en fint illustrerad faktabok som handlar om jordens historia. Den är fint berättad och jag gillar verkligen illustrationerna.

Vår vän Anne av L. M. Montogomery lyssnade jag på som ljudbok. Det är uppföljaren till Anne på Grönkulla och jag har bestämt mig för att ta mig an hela serien.

Bad girls av Jennifer Mathieu köpte jag på Stockholms bokhelg eftersom jag tyckte mycket om författarens tidigare bok Moxie. Det här är en helt annan berättelse som var riktigt spännande och annorlunda mot allt jag läst tidigare.

Bara en dejt av Sofia Fritzson tyckte jag otroligt mycket om! Det är den andra delen i feelgoodserien om den lilla staden Ängsmark och i den här boken får vi följa Diana och Adrian. En supermysig feelgood!

Ritualen av Ann-Sofi Forsmark har legat i min läshög länge och äntligen blev den läst. Det är den tredje delen i serien om Hilds Stridh och precis som i de tidigare böckerna är det en välkomponerad berättelse som blandar historia och nutid.

Den riktiga solen av Peimaneh Mollezehi köpte jag också på Stockholms bokhelg. Det är en bok för mellanåldern som handlar om Salman som för första gången får besöka landet hans föräldrar kommer ifrån. 

Balkong med havsutsikt av Hanna Blixt lyssnade jag på som ljudbok. I den här boken får vi följa med Nora och Viktor på en lyxkryssning och samtidigt följa Anders resa till Amerika över hundra år tidigare.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg läste vi tillsammans med Unga läsare. Det är en lättläst ungdomsbok som det fanns mycket att diskutera kring under vår bokcirkel.

Den övergivna ön av Astrid Åhlén fick följa med min hem från ett jobbpass på bibliotekets barnavdelning. Jag gillade verkligen illustrationerna i boken!

Blackout är en antologi av flera författare som utspelar sig under ett strömavbrott. Alla berättelser hänger ihop på ett eller annat sätt och jag gillar idén med boken trots att jag inte fastnade helt för berättelsen.

Dina färger var blå av Marcus Jarl är en riktigt gripande berättelse om kärlek, sorg och död. Den var ganska tung att läsa men ändå bara flöt läsningen fram. Marcus Jarl har precis släppt en ny bok och den ser jag också fram emot att läsa.

Blodspakten av Johan Rundberg är den fjärde delen i serien om Mika. Även denna otroligt spännande!

Vilken smash! av Joakim Persson och Marianne Sund läste jag eftersom den utspelar sig i Eskilstuna där jag bor. Boken handlar om badminton och vänskap.

Om du ser mig av Emma Frey-Skött och Ingrid Skåre är en lättläst bok om klättring, kärlek och vänskap som riktar sig till ungdomar.

Den hemliga operationen av Tobias Söderlund och Stef Gaines är den tredje boken i serien om spökhunden Buster och den här gången är det dags för spökjakt på sjukhuset. 

Många böcker har det blivit i maj och juni! Jag håller också på att skriva tipsinlägg om böcker för olika åldrar och där kommer jag att skriva mer om många av de här böckerna om du blev nyfiken på någon av dem. Det första inlägget om böcker för 6-9 åringar finns redan ute och fler inlägg är på väg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar