tisdag 24 februari 2015

Vad jag saknar i bokvärlden

Jag älskar böcker och det är verkligen det bästa som finns! Det finns något för alla, de som gillar att sporta, de som har svårt att läsa, stora som små. Men nu tänkte jag ta upp det jag saknar i bokvärlden.

Det finns bilderböcker för barn, lära sig läsa böcker, mer att läsa böcker, mellanåldersböcker, ungdomsböcker och vuxenböcker. Jag ligger någonstans mittemellan mellanåldersböckerna och ungdomsböckerna. Mellanåldersböcker brukar oftast vara för 9-12 år, jag tycker de är jättebra och roliga att läsa. Men jag har läst väldigt många av dem och har ibland svårt att hitta nya böcker att läsa. De är dessutom lite för lättlästa för mig och går för snabbt att läsa. Ungdomsböckerna däremot är bra svårighetsgrad på texten för mig. Men det känns som att handlingen är anpassad för lite äldre än jag och många ungdomsböcker handlar om samma saker. Det är en person som går i högstadiet, han eller hon kan vara mobbad eller en av de coola. Den här personen blir kanske kär i någon eller börjar bråka med sin kompis, den kanske blir ihop med den de är kär i eller inte. Personen ställer till med lögner som försvårar allt. Ofta går de på någon fest, folk dricker alkohol och är fulla, någon spyr. Sedan löser allt sig i slutet och blir bra. Det är samma veva hela tiden och tillslut är det inte kul att läsa de böckerna längre. Men sedan finns det ju de här böckerna som är populära just nu och lite utöver det vanliga. Jag pratar om Hungerspelen, Cirkeln, The Mazerunner, med flera. Jag tycker det är jättebra att så många ungdomar har börjat läsa mer tack vare de här böckerna. Jag får även många tips om att läsa dem. Men jag är inte så mycket för fantasy eller science fiction, vilket de här böckerna är ungefär.

Jag är tretton år, men jag känner mig fortfarande för liten för att läsa om fester, alkohol och sex eftersom att det är saker jag känner att jag är ganska långt ifrån i livet. Jag vill läsa en spännande bok som är verklighetstrogen och har lagom svårighetsgrad på texten. Så alla författare, hör upp! Jag efterlyser en bok utöver det vanliga men som man ändå kan känna igen sig i. Och alla andra, jag tar gärna emot boktips på böcker som du tycker verkar passa mig.   

4 kommentarer:

 1. Jag kände precis sådär för nåt år sedan - och mitt tips blir Moni Nilsson! Speciellt Semlan & Gordon, Klassresan och Malin+Rasmus=sant, då. Och ja, S&G är väääldigt lättlästa, men innehållet passar suuuuuperbra till dig just nu, kan jag tro! För huvudpersonerna är i precis samma ålder, och jag älskar den serien än trots att jag är femton. Men jag vet inte, du kanske har läst? Så tror jag att du kan tycka om Lisa Björbos böcker också, trots att huvudpersonerna är äldre, för de är inte sådär sex-alkohol-fest-kompisproblem-aktiga som många andra böcker är. Och Åsa Hofverbergs Hedda-böcker tycker jag du kan prova, trots att de också är rätt så lättlästa ... men superbra! Hoppas du fick tips på nåt du inte redan läst nu! :) (och har du testat fantasy flera gånger? För jag kan absolut tro att du kan bli frälst bara du hittar just din bok ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Jag ska testa de böckerna!

   Radera
 2. Nu är det 14 år sedan jag var lika gammal som du är, men jag läste mycket hästlitteratur då... Men när du skriver om det - så känner jag igen frustrationen.

  Jag är inte så påläst i dagens litteratur, utan tipsar lite om böcker jag kan tänka mig fungerar nu också även om de har några år på nacken.

  Systrar i jeans
  Muminböckerna (men kan nästan vara som vuxenböcker ibland)
  Tusen gånger starkare - Christina Herrström
  Astrid Lindgrens böcker är nästan lätta att glömma bort eftersom man kanske sett filmerna!
  Meg Cabots En Prinsessas Dagbok-serie är inte fy skam, mycket humor MEN var längesedan jag läste och kan vara lite över den nivån du önskar läsa.
  Fem-böckerna är riktiga klassiker, och jag gillar dem fortfarande även om de kanske känns lite omoderna med tanke på när de skrevs. Testa att läs dem ändå (om du inte redan gjort det)

  Hoppas du har fått nått tips i alla fall! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Jag har läst en av Systrar i jeans och gillade den mycket och Fem-böckerna har jag läst några av. En prinsessas dagbok vill jag läsa men de verkar inte ha den på mitt bibliotek:(
   Men jättetack för tipsen!

   Radera