torsdag 28 maj 2015

Bjäran - Recension

Nu har äntligen del fyra i bokserien PAX kommit. Boken heter "Bjäran" och är skriven av Ingela Korsell och Åsa Larsson, illustrationerna är gjorda av Henrik Jonsson. Det är en Urban-fantasybok som riktar sig till barn mellan 9-12 år.

I Mariefred bor bröderna Alrik och Viggo hos sina fosterföräldrar. De måste undvika att hamla i bråk på skolan för att få stanna kvar här och samtidigt är de utvalda att kämpa mot de onda krafterna som härjar i staden. 

Pengar, mobiltelefoner och djur börjar försvinna i staden och självklart får Alrik och Viggo skulden. Vid brottsplatserna hittar det gula spottloskor och blå-gråa garntestar och det tyder på att det är en bjära som har tagit sakerna. Det måste vara svarthäxan som skapat bjäran, men vem är det som är svarthäxan?

Genren Urban-fantasy blandas i den här boken med lite deckare. Jag har märkt att de olika PAX-böckerna är annorlunda än varandra. Del tre var mer övernaturlig och fyra mer deckare exempelvis. En bra kontrast till detta är den realistiska delen om pojkarnas vardag i skolan med dumma skolkamrater och orättvisa vuxna. Språket är lättläst och de fina bilderna gjorda av Henrik Jonsson förstärker verkligen uttrycket.

Jag tyckte om boken för den var väldigt spännande och man ville alltid läsa vidare. Att boken har ett fint utseende med framsidan och färgade sidor är ett stort plus. Det är bra att boken passar för alla vare sig man är tjej eller kille, är du ute efter en bok som innehåller spänning, fantasy, vardagliga problem och humor så är det här den rätta boken. Men jag rekommenderar att läsa böckerna i ordning eftersom att de hänger ihop väldigt mycket kan det bli svårt att förstå annars. Jag ger "Bjäran", 4 av 5 ugglor.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar