söndag 19 januari 2020

De afghanska sönerna

I höstas läste jag en kurs i att skriva barnbokskritik som Svenska barnboksinstitutet ordnade. Inför kursen fick vi läsa den då outgivna boken De afganska sönerna och skriva en recension av den. Nu har boken släppts, den är skriven av Elin Persson och ges ut av Bonnier Carlsen. Här kan du läsa min recension: 


Med skimrande ord beskrivs mörker och sårbarhet i romanen De afghanska sönerna. Läsaren möter Rebecka som jobbar på ett asylboende för ensamkommande barn och ungdomar. Hon har hand om den afghanska avdelningen där Ahmed, Hamid och Zaher bor. De är, som Zaher säger, Afghanistans söner. Även om Rebecka vet att hon inte borde komma dem så nära påverkar jobbet henne mycket. I korta segment får läsaren följa livet mellan de grå betongväggarna på asylboendet och det är en vardag fylld av både smärta och lycka. 

Den starka berättarrösten fångar läsaren redan på första sidan. I början av boken möter Rebecka Zaher för första gången och liknar honom vid en fågel: ”Han påminner om en fågel. Ser ut som någon som försökt flyga. Som ställt sig på en hög avsats och sträckt ut armarna, blundat och litat på fallet.” Att läsa De afghanska sönerna är på samma sätt. Läsaren kan lita på texten och göra den till sin egen från första sidan. Det är en låg tröskel in till berättelsen och det tror jag kan göra det enklare att fånga ovana läsare. 


Språket i De afghanska sönerna innehåller detaljer som gör texten levande. De små beskrivningarna av Hamids kolfärgade ögon eller hur Zahers tänder liknar pärlor gör att läsaren ser världen ur Rebeckas ögon och lär känna karaktärerna på djupet. Texten är lättillgänglig och poetisk. Som läsare njuter jag av språket samtidigt som texten har ett driv som gör att jag hela tiden vill fortsätta läsa. 


Trots den mörka handlingen finns det ljusglimtar i berättelsen. Den beskriver lyckan likväl som sorgen. Berättelsen är trovärdig i sin handling och sättet boken är skriven på ger en känsla av att författaren har koll på sitt ämne. De afghanska sönerna är en bok som inte får gå förbi någon, varken ungdomar eller vuxna. Rebecka, Ahmed, Hamid och Zahers berättelser skulle kunna vara tagna direkt ur verkligheten och speglar samtidens sårbarhet på ett utomordentligt vis.


Titel: De afghanska sönerna
Författare: Elin Persson
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp enligt mig: från ca 15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

4 kommentarer:

  1. Hej, min dotter är bara 13, tror du hon skulle uppskatta boken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Boken riktar sig till ungdomar från 15 år ungefär men skulle nog kunna läsas av en läsvan 13-åring. Testa och se! Eller så läser ni den tillsammans, högläsning är mysigt även med äldre barn!

      Radera