onsdag 30 december 2015

De bästa böckerna jag läste 2015

2015 är snart över och idag tänkte jag lista de bästa böckerna jag läst under året!

Under det gångna året har jag fått läsa väldigt många recensionsexemplar och det har varit böcker som jag annars kanske inte skulle ha läst. Så det är jag väldigt tacksam över, för jag har fått ta del av många riktigt bra läsupplevelser. Emma Asklings böcker är några av dem. Det övergivna huset och Dolda tecken är spännande och lite övernaturliga böcker för mellanåldern. Båda böckerna handlar om barn som får vara med om mystiska saker och det är väldigt spännande att läsa om. Det bästa med Emma Asklings böcker är att de har en röd tråd som är enkel att följa och att alla sakerna som händer liksom hänger ihop på ett eller annat sätt.

Två böcker som jag verkligen älskade men inte skrev så mycket om här på bloggen var Moa Eriksson Sandbergs böcker Den första flickan skogen möter och Flickan i de vindlande gångarna. Jag minns att jag kunde känna igen mig väldigt mycket i dem. En 12-13-årings tankar var verkligen skildrade bra i böckerna. Samtidigt var böckerna också spännande och roliga att läsa. Rekommenderas till dig som känner att du är lite för stor för barnböcker men ändå för liten för ungdomsböcker!

Det händer nu av Sofia Nordin var en härlig kärleksbok som jag verkligen gillade! Den handlar om Stella som går i nian, hon är en av de populära tjejerna som alla killar suktar efter. Men det enda Stella kan tänka på är Sigrid, hennes bästa kompis som hon är kär i. Hur ska hon våga ta steget och berätta det? Tänk om Sigrid kommer att tycka att hon är konstig och inte vilja vara mer med henne?

I somras läste jag Systrar i jeans Andra sommaren, av Ann Brashares, den gillade jag lika mycket som den tidigare boken i serien. Boken handlar om de fyra bästa kompisarna Lena, Bridget, Carmen och Tibby. Deras magiska jeans tas fram igen när det blir sommar, men den här sommaren blir inte riktigt som de trott. Kärlek, vänskap, sorg och avundsjuka sätts på spel. Jag tyckte mycket om den här boken, den fick full pott av mig i min recension. Det är en sån bok som man aldrig vill sluta läsa, den är så härlig och bra skriven. I sommar ska jag läsa nästa Systrar i jeans- boken!

Det här året har jag börjat snöa in mer och mer på ungdomsböcker med kärlekstema. En av de bästa böckerna jag har läst under året är Stephanie Perkins Anna och den franska kyssen. Den handlar om Anna som flyttar till Paris för att gå på en internatskola. Egentligen vill hon inte det för hemma i Atlanta finns både bästa kompisen, jobbet och pojkvännen. Men i Paris träffar hon Étienne St. Clair som hon snabbt blir kompis med. Han är sjuk snygg, men tyvärr upptagen. Det är väl Anna också, eller? Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, den var så härlig, bra skriven och man ville bara sträckläsa den. Rekommenderas verkligen!


Den boken jag lärde mig mest av det här året är helt klart Clara Henrys Ja jag har mens, hurså?. Det är en faktabok om mens som är väldigt roligt skriven. Den innehåller allt du behöver veta och lite till. Dessutom är den underhållande på samma gång eftersom att den är skriven med ett språk som man använder när man pratar och layouten är jättefin. Det känns som att läsa en tidning. Boekn är också lättläst eftersom att det är varierat med flytande text, bilder och olika listor.

Släppa taget och Flyga högt av Katarina von Bredow är också de ungdomsböcker som innehåller kärlek och vänskap. Jag gillade dem väldigt mycket! De var bara så härliga och underhållande att läsa!

Det var några av de bästa böckerna jag har läst 2015! Jag hoppas att du fick lite boktips och att du gillade inlägget! Vilken var den bästa boken du läste under det gångna året?

2 kommentarer:

  1. Fina böcker!

    Gjorde min toplista här: http://snowglitter.blogg.se/2015/december/15-bokfavoriter-som-lastes-2015-2.html

    Gott nytt år <3

    SvaraRadera
  2. Jättebra lista, fick många tips på böcker

    SvaraRadera