torsdag 3 november 2016

Kod 513 - Recension

Kod 513 är andra boken i serien Flingan och flocken skriven av Jeanette Bergenstav. Den passar bäst för barn mellan 9-12 år och är utgiven av Idus förlag. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

I den tidigare boken Vargskräck får vi möta Flingan och hennes hund Buffy, den datorspelande storebrorsan Theo, Evelyn och alla hennes hundar. Där möter vi även varghunden Aztor som nu är Theos hund. I Kod 513 har Evelyns son Eric försvunnit, han är husse till Hero som försöker berätta för dem var hans husse håller hus. De ända ledtrådarna de har är Kod 513 och Hero som hela tiden river med klorna i sin päls. Varför gör han det, vad kan det betyda? Vart är Eric någonstans? Är han tillfångatagen? Samtidigt upptäcker Flingans klasskompisar en öppning till grottgångarna ute på Björkö. Kan det vara där Eric finns gömd?

Det här sär som sagt andra delen i en serie, men böckerna är fristående så det går bra att läsa i vilken ordning man vill. Men jag skulle rekommendera att börja med den första boken Vargskräck för att förstå bättre. Böckerna är verkligen spännande, det händer mycket saker i ett snabbt tempo vilket jag gillar! Det blir inte tråkigt att läsa då. Jag tycker även att det är bra at författaren har stoppat in lite vardagliga saker i det läskiga och spännande, det gör att man kan känna igen sig och återhämta sig lite efter de fartfyllda partierna.

Flingan är huvudkaraktären men runt henna finns många andra. Ibland kan det vara lite svårt på alla hundar, men jag tycker att alla karaktärer är väldigt bra beskrivna. I början finns ett persongalleri, eller kanske hundgalleri som hjälper till om man behöver gå tillbaka och läsa om vilka alla hundar är. Dock tycker jag att det blev lite överflödigt eftersom att ungefär samma saker nämndes i den riktiga texten. Då blev det lite upprepat, men det gjorde inte jättemycket.

Jag gillar att läsa ur olika perspektiv och det fick man göra i den här boken! Det var extra roligt att läsa ur hundarnas perspektiv, det hade jag velat haft mer av. Men jag tyckte att det var bra gjort, inte för långt och det kändes verkligen som att man var en hund. Det gick lätt att leva sig in i!

Kod 513 är en bok som jag verkligen rekommenderar till alla mellan 9-12 år, i synnerhet de som gillar spännande böcker och hundar. Det är kul att hundarna har en så stor roll i boken, det är lite annorlunda mot andra böcker. Jag tycker att det känns som att väldigt mycket böcker för just mellanåldern är deckare och därför är det bra om man har något som sticker ut. Det finns även många böcker om hästar, men inte så många om hundar! För mig som är lite smårädd för hundar kan det ibland vara lite svårt att förstå hur man kan älska hundar så där mycket, men samtidigt är det väldigt kul att läsa om då jag gärna skulle vilja vara en hundälskare. Man får ta ett steg i taget och då är det ju bra att börja med att läsa om hundar!

På dessa 250 sidor som boken är på hinns väldigt mycket med på ett bra sätt. Det är precis lagom! Den går snabbt att ta sig igenom och är fint gjord. Texten är lagom stor och det är lagom luftigt för att det ska bli skönt att läsa! Toppenbra!

Jag ger Kod 513 av Jeanette Bergenstav 4 av 5 ugglor.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar