söndag 13 november 2016

Augustpriset 2016: Idag vet jag inte vem jag är - Recension

Idag vet jag inte vem jag är är en bilderbok skriven av Ida Sundin Asp och utgiven av Urax förlag. Det är en bilderbok för barn och är en av de nominerade böckerna till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.


En man vaknar upp, men rummet är inte hans och i spegeln ser han någon annan. Han ger sig ut för att leta efter sig själv men hittar ett barn som är hans barnbarn. Barnet försöker få sin morfar att minnas sin katt, sin cykel och båten. Men han minns ingenting.

Juryns motivering till nomineringen:

En äldre man vaknar och vet inte vem han är. Huset är inte hans och i spegeln syns någon annan. Ett barnbarn lotsar honom med varsam hand genom allt det egendomliga och främmande. Ida Sundin Asps inkännande skildring av en dement jagberättare vars verklighet smulas sönder är vacker och berörande. Med sitt dekorativa och sofistikerade formspråk har hon skapat obestämbara, exotiska miljöer som speglar hans splittring. Det är en bilderbok som andas både värme och originalitet.

Det här är en fin och bra bok! Jag tycker att det hemska som boken faktiskt handlar om är beskrivet på ett sätt. Jag tror att det blir lätt för barn att förstå genom den här boken. Det är på ett sätt väldigt läskigt att någon i ens närhet helt plötsligt börjar glömma bort vem man är och det man gjorde dagen innan. De som har varit med om att någon i ens närhet blir dement tycker jag verkligen ska läsa den här boken. Man kan då prata om hur det är i jämförelse med karaktärerna i boken och ens egna upplevelser. Genom boken tror jag också att man kan känna sig mer ensam om att känna någon som är dement och relatera till känslorna som finns i boken.

Det jag började tänka på när jag läste den här boken var barnets känslor. Jag skulle gärna vilja läsa ur barnets perspektiv. Hur känns det att ha en morfar som inte kommer ihåg någonting? Blir man rädd eller ledsen? Saknar man sin morfar som han var förut? Det saknar jag i den här boken. Det känns som att ett barn som läser boken eller lyssnar när någon läser den för en skulle kunna relatera mer till ett barns känslor än en morfars.

Jag gillar illustrationerna i den här boken. De är väldigt fina, välgjorda, färgglada och annorlunda. Människorna är illustrerade väldigt roligt tycker jag, lite annorlunda. Jag tycker verkligen om att de har en egen stil och inte liknar några andra bilder jag sett! Jag håller verkligen med om juryns motivering, speciellt att boken andas både värme och orginalitet. Det stämmer verkligen!

Jag ger Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp 4 av 5 ugglor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar