torsdag 22 oktober 2020

Läslovstips!

Nästa vecka är det vecka 44 vilket betyder läslov! Höstlovet har faktiskt bytt namn till läslovet genom ett regeringsbeslut för några år sedan och jag tycker att den här lovveckan är perfekt att ägna till lite extra läsning. Jag själv har tentaperiod så för mig kommer det bli mycket plugg vecka 44 men jag tycker att jag fått in en bra rutin som innefattar att jag läser någon timme varje kväll och det tänker jag fortsätta med under läslovet. I det här inlägget tänkte jag samla ihop några bra bokrelaterade tips inför läslovet. 

Letar du efter boktips för barn och unga? Förutom att surfa runt här på min blogg efter boktips vill jag tipsa om årets upplaga av Barn- och ungdomsbokskatalogen som Kulturrådet precis släppt. Det är en katalog fylld av boktips, spännande reportage och roliga saker som till exempel ett test om vilket monster man är. Det går att kryssa i vilka böcker man vill läsa och vilka man har läst och den rymmer boktips för barn och unga 0-18 år. Katalogen kan beställas gratis på Kulturrådets hemsida eller hämtas på närmsta bibliotek.

Under läslovet koras också vinnaren i Barnradions bokpris! Årets nominerade böcker är Vi går varvet av Ina Lagerwall, Den falska rosen av Jakob Wegelius, I väntan på mitt ovanliga liv av Pär Sahlin, Familjen av Cecilia Lidbeck och Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld. Juryn består av ett gäng barn i åldern 9-12 år och varje dag under läslovet 26-30/10 sänds ett avsnitt där de diskuterar en av böckerna. Det sänds kl. 10.03 i P4 men går också att lyssna på som podd. Söndag 1/9 avslöjas vinnaren kl. 12.03. Jag har läst alla böcker förutom Den falska rosen och tycker det ska bli spännande att lyssna på avsnitten och se vem som vinner. 

Om vi fortsätter på radiotemat kommer Cilla Jackerts bok F som i sämst att under läslovet sändas som radiodrama. Det är en bok för barn 9-12 år som handlar om Jonna som känner sig dålig på allt. Det är en bok om prestationskrav och betygshets. Jag har inte läst boken än men har länge velat göra det. Därför tycker jag att det är otroligt roligt att den kommer som radiodrama. Första avsnittet kommer 25/10 och här kan du läsa mer.

Imorgon förmiddag kommer jag att tipsa om bra läslovsböcker i radio hos P4 Sörmland. En av böckerna jag tipsar om är Tilly och bokvandrarna av Anna James som är en översatt bok för barn 9-12 år. Boken handlar om Tilly som bor med sina morföräldrar och spenderar mycket tid i deras bokhandel. Under läslovet sitter hon och läser i en soffa i bokhandeln och då möter hon Anne och Alice som visar sig vara karaktärer från hennes favoritböcker Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet. Det visar sig också att Tilly är en bokvandrare som kan ta sig in i böckerna hon läser. En riktigt spännande, fin och mysig bok med mycket igenkänning i hur det är att vara bokälskare. Alla som gillar böcker måste läsa boken och jag tänker att det är perfekt läslovsläsning!

Till sist vill jag också tipsa om att kolla upp vad ditt lokala bibliotek anordnar för aktiviteter under läslovet. Kanske är det lite annorlunda nu under corona men mitt bibliotek har bland annat ett författarbesök med Tobias Söderlund och bokregn där de delar ut gratis böcker till alla barn och unga.

Vad ska du göra under läslovet? Har du något bra läslovstips?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar