fredag 9 oktober 2020

Bara vara vänner

Uppföljaren till Ina Lagerwalls debutbok Vi går varvet är här. Den heter Bara vara vänner och här får vi träffa Liv, Sam, Admira, Frallan och Lisa igen. 

Det är vårterminen i sjuan och saker har förändrats. Liv har hittat sin plats och sitt gäng på högstadiet. Hon är med de nya kompisarna Samuel som nu vill kallas Sam, Admira och Frallan. Även Lisa får vara med fast hon fortfarande är lite barnslig och gillar hästar. Liv fortsätter också att gå i teatergruppen där hon får träffa andra typer av människor och släppa på alla spärrar. Hon går på teatern tillsammans med Sam som hon också är ihop med. Men vill han verkligen vara mer än bara vänner?

Jag tyckte att den första boken om Liv, Vi går varvet, var ganska bra. Den beskrev gränslandet mellan att vara barn, tonåring och vuxen på ett bra sätt och skildrade högstadietiden trovärdigt. Tyvärr är uppföljaren Bara vara vänner en besvikelse. Den tar upp viktiga ämnen för unga i högstadieåldern som till exempel vänskap, mobbning, identitet och sexualitet. Boken har också intressanta karaktärer som Admira, Frallan och Sam. På ett sätt beskriver den trovärdigt klimatet på högstadiet men samtidigt är det som att jag inte riktigt engageras av berättelsen och känner för Liv som huvudkaraktär. Det som var en stålande solros till debut har nu vissnat och fallit ner till skrumpna blomblad på marken. 

Det är något som inte riktigt klaffar med berättelsen i Bara vara vänner och som gör att jag inte gillar den lika mycket. Vi går varvet och Bara vara vänner riktar sig enligt förlaget till barn 9-12 år men jag tänker att det snarare är böcker med innehåll för lite äldre personer, unga tonåringar. Det handlar om högstadiet, fester och sexualitet - ämnen jag tycker passar bättre på högstadiet än mellanstadiet. Vissa delar av boken kan jag verkligen känna igen mig i men mycket känns långt borta för mig och inte trovärdigt för en 13-åring vilket kan vara en anledning till att jag inte riktigt fastande för boken. 

Även om Bara vara vänner inte var en bok för mig kan det absolut finnas de i 13-årsåldern som kan uppskatta den här boken tror jag. Det är trots allt en bok med korta kapitel som går snabbt att läsa och har intressanta karaktärer.

Författare: Ina Lagerwall
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: enligt mig 12-15 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar