tisdag 13 oktober 2020

Mer väsenologi

Ingela Korsell fortsätter att skriva på temat nordiska väsen efter succén med PAX-serien tillsammans med Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Förra året kom Väsenologi och nu kommer uppföljaren Mer väsenologi där vi får lära känna ännu fler väsen! 

Mer väsenologi är precis som den första boken Väsenologi en faktabok om väsen i nordisk folktro. I den nya boken får vi bekanta oss med 13 nya väsen, bland andra gasten, lyktgubben, havsrået, gårdstomten, pesten och djävulen. Det handlar om väsen som människor trodde på förr i tiden och som har haft olika viktiga funktioner i människors liv. Väsendena kunde användas för att varna för olika saker och också förklara det oförklarliga. Boken är fylld med intressant fakta som blandas med spännande, läskiga, roliga och ibland lite snuskiga sägner. Innehållet är faktagranskat av etnologiprofessorn Ulf Palmenfeldt och boken är snyggt illustrerad av Reine Rosenberg. 

Precis som den tidigare boken Väsenologi har Mer väsenologi en pedagogisk och tydlig uppbyggnad. För varje väsen får man först enkel fakta om t.ex vilken kategori väsendet tillhör, vilken farlighetsgrad det har och vilka kännetecken som finns. Sedan följer en sägen om väsendet. Det är en typ av berättelse som egentligen inte är sann men berättas för att man ska tro att det verkligen hänt på riktigt. Sägnerna är skrivna ur författaren Ingela Korsells egna perspektiv där hon återger berättelser hon har fått berättade för sig av människor hon mött. Sägnerna avslutas med ett slags bevis för att det här verkligen hänt vilket gör att sägnerna och väsendena känns så verkliga. I slutet av varje del får man mer fakta om väsendet där man kan lära sig mer. Hela boken följer ett tydligt mönster som jag tror kan uppskattas av barn. 

Längst bak i boken finns också extra fakta för den som vill läsa mer om magiska ritualer, häxor, magiska platser och tidpunkter. Det finns också en ordlista där svåra ord förklaras. Hela boken är skriven med ett enkelt språk och de mer kluriga ord som används förklaras vartefter. Det gör att boken gåt att läsa oavsett vilken läsnivå man är på. Mer väsenologi är verkligen en bok för alla! Det står att den riktar sig till alla 9-99 åringar. 

Jag gillar verkligen blandningen av fakta och sägner. Det gör att man lär sig nya saker på ett roligt sätt. Boken är både lärorik, spännande, skrämmande och fascinerande. Den är en bra inblick i hur väsendena faktiskt påverkade människors liv förr i tiden. Ibland kan sägnerna bli riktigt läskiga och kusliga. Då är det tur att det även finns mycket humor i boken så att man också får skratta. Sägnerna är skrivna med glimten i ögat och på ett underhållande sätt som gör att det blir en fröjd att läsa boken. En riktigt bra bok ska få en att känna många olika känslor och det gör verkligen Mer väsenologi. Jag läste den med bultande hjärta av spänning och med ett leende på läpparna av de finurliga sätten att berätta historier på. 

Något som verkligen förstärker känslan i boken är Reine Rosenbergs fantastiska illustrationer. De innehåller många detaljer och väjer inte för att vara riktigt obehagliga. Den lättskrämda ska inte slå upp den här boken när det är mörkt ute för många av illustrationerna kan vara riktigt skrämmande. Illustrationerna tillför mycket till sägnerna och jag gillar att de är läskiga trots att boken riktar sig till barn. 

Den som vill lära sig mer om nordiska väsen eller kanske läsa läskiga berättelser i höstmörkret ska absolut läsa Mer väsenologi! Det är en fantastisk bok som är både spännande, skrämmande och lärorik. 

Författare: Ingela Korsell
Illustratör: Reine Rosenberg
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: 9-99 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar