söndag 14 september 2014

Bokbloggsjerka: Recensionstips

Nu var det dags för bobloggsjerkan igen. All info om det och andra som har gjort det hittar du på Annikas litteratur- och kulturblogg. Veckans fråga är:

Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?
Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Jag har en anteckningsbok som jag antecknar saker i under tiden jag läser. Om det är något särskilt jag tänker på när jag läser boken, en känsla eller något annat. När jag har läst ungefär halva boken så berättar jag för mig själv vad boken handlar om. Jag försöker tänka att jag ska berätta för en kompis vad boken handlar om. Det där med att berätta fick jag från podcasten: Allt vi säger är sant. Jag tyckte att de berättade så bra om böckerna och då försökte jag också att göra det. Och det blev mitt nya sätt att skriva recension på först berätta för mig själv och sedan skriva. När jag sedan skriver brukar jag försöka använda lite bättre ord och formuleringar fast jag skriver ungefär som jag berättade. Jag brukar också försöka skriva så det låter lite mer spännande och så man blir sugen på att läsa boken. Man kan till exempel sluta med att säga: "Men det var bara början..." eller så kan man sluta med en fråga som: "Kommer de någonsin  att hitta skatten?".

När jag läst ut boken brukar det ta max en veckan innan jag recenserar den. Men halva recensionen brukar ju redan var gjord efetrsom att jag skriver om bokens handling medans jag läser den. Jag brukar skriva mina recensioner som en flytande text och inte Titel: Flickan vid glastornet, Författare: Erika Vallin för jag tycker att det blir roligare att läsa då. Så mina recensioner brukar börja med att jag berättar vad boken heter och vad författaren heter och lite sådana grejer som är bara om själva boken. Sedan brukar jag skriva vad boken handlar om, det som jag tidigare skrivit i min anteckningsbok när jag höll på att läsa boken. Efter det skriver jag vad jag tyckte om boken om den var spännande, bra, vilken känsla den hade, vilken ålder jag tycker den passar för och liksom mer om vad jag själv tyckte. Jag avslutar alltid med att betygsätta boken med mitt ugglesystem som du kan läsa om här på sidan. Jag brukar alltid ha en bild på boken med i recensionen.

Ja, det här är alltså mitt sätt att göra en recension på och jag hoppas att jag kommer kunna förbättra mitt sätt med hjälp av alla andras bokbloggares tips och att ni också lärde er något av mina tips. 
Så här ser min recenseringshög ut just nu.

2 kommentarer:

  1. Det där med att berätta saker för sig själv brukar funka bra, så gjorde jag inför prov när jag pluggade :)

    SvaraRadera
  2. Jag beskriver aldrig handlingen, men jag länkar till någon sida där boken finns så kan den som är intresserad läsa om handlingen där. Mina recensioner handlar enbart om mitt eget tyckande, och främst vad jag känner för boken.

    SvaraRadera