tisdag 5 juli 2016

Upplev verklighetens PAX

Visste du att nästan alla PAX-miljöer finns i verkligheten? I den lilla sörmländska staden Mariefred utspelar sig böckerna om Alrik och Viggo. Det är där de kämpar mot de onda krafter som finns i staden. PAX är en bokserie av Åsa Larsson och Ingela Korsell med illustrationer av Henrik Jonsson som ska bli tio delar. 

Upptäck verklighetens PAX med hjälp av PAX-promenaden. På turistbyrån i Mariefreds centrum finns kartor att hämta, men det går också att ladda ner den här

I fredags besökte jag Mariefred tillsammans med min bästa kompis som också älskar PAX-böckerna. Vi började på turistbyrån där vi hämtade kartan till promenaden och innan vi gick iväg kollade vi runt lite på Rådhustorget.

PAX-promenaden är cirka 3,6 km lång och tar ungefär 50 minuter att gå. Men det som är bra är att man själv kan välja vilken ordning man går i. Antingen går man den rundan som är utmärkt på kartan eller så väljer man själv. Vi valde att gå en liten runda på förmiddagen, sedan äta lunch och resten på eftermiddagen. 

Den första platsen för oss var Strandrestaurangen. Där gömmer sig Iris i källaren och det är där Alrik tar sig in genom källarfönstret. På kartans baksida stod ett utdrag ur någon av böckerna för varje plats och även lite fakta och historia. Man lärde sig mycket och det var spännande att veta vad som ligger bakom böckerna. De har verkligen tagit reda på hur allt var på platserna förr i tiden, det tycker jag är bra! 


Nästa anhalt var Ankholmen. Det är en liten holme eller ö och det var utanför den som isen sprack för Alrik i Näcken. Det är också här skolbarnen hade friluftsdag och badade i isvak. 

På Mariefredsskolan går Alrik och Viggo. Första dagen spelar de King och hamnar i bråk med Simon och hans kompisar. 


Därefter promenerade vi över kyrkogården och kollade på gravar. Det var spännande att se men också lite sorgligt. På kyrkogården befinner sig Alrik och Viggo i Myligen

Munkhagsgatan är namnet på gatan där Anders och Laylahs hus ligger. Där finns många av de gamla hantverksgårdarna och husen är uppkallade efter vilken hantverkare som bodde där. Mäster skräddares gård kallas huset där Alrik och Viggo bor. På planken som gårdarna har runt sig springer huvudkaraktärerna i den första boken. Utanför planket vid Mäster skräddares gård stod PAX-planket där man kan stoppa in huvudet och ta ett foto på sig själv som Alrik eller Viggo i en bild från Grimmen. Jag tycker om Munkhagsgatan, den har fina små hus, rosenbuskar och blommar utanför fönstren. Riktigt mysigt! Innan lunchen kikade vi också in i Mariefreds bokhandel och Mariefreds kyrka där barnen leker Svarta Madam i Gasten. På Rådhustorget satt vi och fyllde i frågesporten som fanns med kartan. På några frågor kunde vi svaren direkt medan andra var klurigare. Det var en väldigt kul idé att ha med en frågesport där man fick testa sina PAX-kunskaper. Och längst ner skulle man försöka komma på en egen förkortning. Alrik och Viggo brukar använda bland annat T.I.P.S. som betyder Tönt.I.Pinsam.Situation. 

Folkbiblioteket i Mariefred

Mariefreds kyrka
Lunch åt vi på Värdshuset och sedan fortsatte vi vår vandring till Museijärnvägen och orangeriet. I orangeriet arbetar Estrid och Magnar med att sköta om slottets alla växter. Det ligger precis intill Gripsholms slott. Vi fortsatte runt slottet och Lottenlund där det fanns en lekplats. Det var på gungorna Alrik träffade Iris för första gången. 

Orangeriet
Sedan var vi trötta i benen och det började regna en hel del. Så vi gick och fikade på Annas hembageri. Det var mysigt där och de hade gott fika. Eftersom att regnet öste ner åkte vi bara med bilen förbi ångbåtsbryggan, Kärnbo kyrkoruin och barnhemmet. 

Jag hade en superrolig och mysig dag i Mariefred. Det bästa med PAX-vandringen var nog att se hur alla platser ser ut i verkligheten. Jag tycker att Henrik Jonsson har gjort ett väldigt bra jobb med att få till bilderna. De är väldigt lika verkligheten. Och Ingela Korsell och Åsa Larsson beskriver verkligen utförligt utan att det blir långtråkigt. Texten och bilderna kompletterar varandra så himla bra! Jag gillade att läsa historien kring staden och platserna, det var spännande! Och att det fanns utdrag från böckerna! Det gjorde att man nästan kunde se Alrik och Viggo framför sig. Har du chansen, åk till Mariefred och gå PAX-promenaden! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar