torsdag 26 april 2018

Boktips: Bara dra och Alla suger och det är ingens fel

Hej på er! Idag hade jag tänkt att tipsa om två ungdomsböcker som jag läst på senaste tiden, nämligen Bara dra av Ann-Helén Laestadius och Alla suger och det är ingens fel av Ebba Hyltmark. 

Bara dra av Ann-Helén Laestadius är en lättläst bok för unga vuxna utgiven av LL-förlaget. Man skulle kunna säga att det är en spinoff på Ann-Heléns böcker om Agnes. I de böckerna får vi möta Agnes och Henrik och i Bara dra handlar det om Henriks bror Johannes. Det är väldigt roligt när författare har med samma karaktärer i olika böcker tycker jag. Johannes är 19 år och har hoppat av gymnasiet för att kunna hjälpa till hemma med renskötseln. Hans framtid är förutbestämd, det är meningen att han ska ta över renarna och jobba med det. Men Johannes vill något annat, han vill jobba eller kanske plugga och flytta någon annanstans. Jag tyckte att boken hade ett intressant ämne med att vilja göra något annat än det man ska. Det är också bra att det finns lättlästa böcker även för äldre ungdomar. Jag skulle rekommendera den här boken både till de som har lätt att läsa och svårt med läsningen. Men jag tänker mig att den skulle passa bra för läsovilliga killar. 

Alla suger och det är ingens fel är skriven av Ebba Hyltmark som är lika gammal som jag. Jag tycker det är så coolt att hon som är så ung blivit utgiven och dessutom är boken otroligt bra. Den handlar om Li som går sista året på högstadiet och drömmer sig bort till gymnasiet i Stockholm. I skolan stör hon sig på de flesta, men hon har en kompis, Oliva som är nio år. En dag träffar hon Sigvard som hon kan prata om allt med. Hon berättar för honom om Max som har börjat i hennes skola och är jättesnygg. Lis framtid blir inte längre lika självklar som den var tidigare. Vill hon fortfarande flytta till Stockholm nu när hon äntligen fått nya kompisar? Jag tyckte boken var jättebra skriven och hade intressanta karaktärer. Jag kunde verkligen känna igen mig i Li och hennes tankar och tänker att det kanske är en fördel med att författaren är så ung. Jag tycker verkligen att boken är värd att läsa och ser fram emot att läsa mer av Ebba Hyltmark. 

1 kommentar:

  1. Jag ser fram emot att läsa dem båda. Häftigt med en så ung författare!

    SvaraRadera