måndag 30 april 2018

Läst i april

April var månaden då våren äntligen kom! Jag började månaden  med påsklov på Mallorca och efter det har jag träffat Johan Anderblad och intervjuat honom, hängt med kompisar, pluggat, haft picknick, firat världsbokdagen och läst en massa såklart! Nu är april över, vilket känns helt sjukt. Snart är det sommar och det ska bli otroligt härligt! I det här inlägget tänkte jag summera månadens läsning. 

En annan av David Levithan var den första boken jag läste i april. Den läste jag ut på flygplatsen när vi skulle åka hem från Mallorca. Det är uppföljaren till Jag, En som är skriven ur Rihannons perspektiv. Jag tyckte att boken var väldigt bra men kände att det blev lite kaka på kaka eftersom att det var samma berättelse som i Jag, En och eftersom att jag inte för så länge sedan såg filmen. Jag visste ju precis vad som skulle hända i boken så det hade kanske varit bättre att läsa En annan lite senare efter jag läst den första boken. 

Alla suger och det är ingens fel av Ebba Hyltmark började jag läsa som e-bok på vägen hem från Mallorca. Den var så bra att jag läste ut den bara några dagar senare. Boken handlar om Li som inte är som alla andra. Hon går sista terminen på högstadiet och plötsligt händer massa saker som ändrar hennes syn på framtiden. Författaren Ebba Hyltmark är lika gammal som jag och det tycker jag är otroligt roligt och coolt. Jag tyckte mycket om boken och kände igen mig mycket i Li. 

Bokhunden Edgar och katten Lollo av Ingrid Jönsson och Anna Westin fick jag hemskickad till mig under april. Den handlar om hunden Edgar som inte passar som vakthund, men som tur är finns det ett annat jobb för hundar som han passar för. En jättebra och pedagogisk bok om djur och läsning som jag rekommenderar till alla 6-9 åringar.

Eli har en storebror av Karin Jacov handlar om Eli och hans storebror som har en funktionsnedsättning. En väldigt fin och viktig bok som jag läste i april. 

Bara dra av Ann-Helén Laestadius är en lättläst bok för unga vuxna som handlar om Johannes vars föräldrar vill att han ska bli renskötare. Själv vill han göra något annat, flytta och kanske plugga eller söka ett jobb. En bra bok som man kan känna igen sig i. 

Ellinor av Katarina von Bredow är den första delen i en ny trilogi om livet på väg in i tonåren. Den här boken handlar om Ellinor som gillar att klättra och hennes tankar om kompisar, relationer och hur det känns när saker förändras. Jag älskar Katarina von Bredows böcker och känner igen mig jättemycket i allt hon skriver. Hennes böcker borde alla läsa! 

Liam superhemligt av Marie Bosson Rydell handlar om Liam vars föräldrar missbrukar alkohol. Det är en viktig berättelse som är bra att läsa och jag tror också att många barn kan få hjälp av den. 

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld var både den roligaste och sorgligaste boken jag läste i april. Jag skrattade högt flera gånger och grät också till boken. Jättefin bok om Sasha vars mamma har tagit livet av sig. Hon gör en lista på vad hon behöver göra för att överleva och berättelsen träffade verkligen mig i hjärtat. 

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren handlar även den om självmord. Här får vi möta Melanie vars bästa kompis Kassandra har tagit livet av sig. Vi får läsa om hur Melanie går vidare efter det som har hänt och det är väldigt sorgligt men också fint att läsa. Det är bra att det skrivs och pratas mer om självmord, tycker jag. Det är något som borde tas på stort allvar. 

Allt ska brinna av Sofia Nordin har jag velat läsa länge utan att egentligen veta vad den handlar om. I april läste jag den och jag tyckte mycket om den. Boken handlar om Agnes och Miranda som är bästa kompisar och kämparsystrar. De kämpar för mer vegetarisk mat i skolan och lika rättigheter för män och kvinnor. Jag blev väldigt inspirerad av att läsa den här boken och tycker absolut att den är värd att läsa!

Jag lyssnade också på några ljudböcker i april. Först och främst lyssnade jag på Tionde våningen av Christina Herrström när jag var på Mallorca. Den handlar om Jorinde som är 17 år och bor själv i en lägenhet. Hennes mamma har stuckit till sin nya man i USA och pappan sörjer för sig själv ute i skärgården. Jag tyckte att boken var helt okej, inget speciellt, bara en helt okej bok. Sedan lyssnade jag på O.s.a av Denise Rudberg. Jag lyssnade på och läste några böcker av henne förra sommaren och tyckte de var bra. Den här boken var väl ganska bra den också, men ska jag vara ärlig minns jag inte jättemycket vad den handlade om. Det som var roligt med att lyssna på den var att jag fick träffa på karaktärer som vart med i hennes tidigare böcker också. Till sist lyssnade jag på Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag. Den handlar om hur det var att gå på högstadiet under 80-talet. Inget minnesvärt där heller men det är kul att ha läst boken. 

I maj ska jag läsa ut Jag är Malala och Visheten vaknar sedan kanske jag ger mig på någon Harry Potter-bok, Haj-Jenny, Sekten som återuppstod eller kanske Hasselskogen. Det är en del lediga dagar så jag hoppas att jag hinner läsa mycket! I maj ska jag också på Sigtuna litteraturfestival och till Junibacken med Johanna. Det ska bli roligt och jag ska också försöka skriva om det här på bloggen! 

April var månaden då det äntligen
blev vår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar