fredag 1 februari 2019

Läst i januari

Nu är årets första månad över och det har varit en riktigt bra läsmånad för min del. Jag är glad att jag haft tid och tagit mig tid att läsa även fast skolan tar mycket tid. Under januari har jag förutom att läsa och plugga också börjat med Bullet journaling, firat min morfars födelsedag och förberett inför att flytta i februari. Men det jag ska skriva om i det här inlägget är såklart böckerna jag läst under månaden. 

Dumplin av Julie Murphy var den första boken jag läste i januari och 2019. Det är en ungdomsbok som handlar om vänskap, kärlek, relationen till sin kropp och en skönhetstävling. Jag tyckte det var en jättebra och lite annorlunda bok som jag absolut tycker att ni ska läsa. Nu är jag sugen på att läsa uppföljaren Puddin.

Livet i Mumindalen av Philip Ardagh och Frank Cotrell Boyce är en stor bok fylld med fakta om Mumindalen och karaktärerna som bor där. Jag lärde mig jättemycket om Muminböckerna och blev också så sugen på att läsa böckerna. Dessutom är boken fylld av citat och fina illustrationer.

Banbrytande badass-brudar av Mackenzi Lee fick jag i födelsedagspresent. Det är en bok fylls av berättelser om coola, banbrytande tjejer genom historien. Jag tyckte det var intressant att lära mig mer om de här häftigts kvinnorna. Boken var också väldigt annorlunda skriven, på ett roligt sätt.

Med hälsning från Båstad av Jenny Fagerlund är en av de bästa böckerna jag läste i januari. Det är en mysig feelgoodroman om en journalist som tvingas spendera sommaren i Båstad istället för London. Jag gillade att boken hade en så intressant handling och att den var så mysig. Jag ville hela tiden fortsätta läsa boken eftersom att jag tyckte den var så bra.

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg tyckte jag var så spännande. Den handlar om Julia som flyttar till en ny stad och i hennes teaterklass försvinner en tjej som heter Ester. Då börjar märkliga saker att hända. Boken var verkligen omöjlig att läggas ifrån sig och jag tyckte mycket om den.

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen av Erika Svernström är en rikigt rolig bok som jag läste i januari. Den handlar om när Birgitta och barnen ska hämnas på Lennart von Spetsnäsa. En bok fylld med knasiga händelser och lek med ord. 

Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid läste jag som en e-bok eftersom att jag inte visste vad jag skulle läsa. På baksidan beskrivs den som en bok om vår tid största kvinnosjukdomar, endometrios och instagram. Det är en bra och fyndig beskrivning av handlingen. Jag tyckte att boken var sådar, språket var fint men jag störde mig lite på huvudkaraktären.

Drömstigen av Jenny Fagerlund läste jag också i januari eftersom att jag verkligen fastnat för Jenny Fagerlunds böcker. Jag tyckte mycket om den och den handlar också om en journalist. Den här berättelsen innehåller också en spännande adoptionshostoria. Medryckande läsning!

Frallan och kärleken av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge blev jag så glad när jag fick i brevlådan. Jag älskar verkligen böckerna om Frallan. Den här är så fin och jag njöt verkligen av att läsa den! Jag slukade den en fredagkväll och den var fantastisk!

Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald fick jag som en överraskning i brevlådan från MiMa förlag. Jag hade inte hört talas om den innan men tyckte ändå att den verkade intressant. Boken är skriven ur tre olika perspektiv och även om jag tyckte att två av dem var lite långsamma var boken i helhet bra. I en kommande recension får du veta mer om boken.

Handbok för superhjältar: Del 4 - Vargen kommer av Elias och Agnes Våhlund blev den sista boken jag läste i januari. Den läste jag som e-bok som en mellanbok. Den här serien har ju blivit en stor succé och jag tycker att de har en spännande handling och fina illustrationer. 

Jag lyssnade också på tre stycken ljudböcker under månaden. Den första ljudboken var Annabelle av Lina Bengtsdotter som vi skulle läsa till min bokcirkel. Det var inte riktigt min typ av bok men den var helt okej. Lite långtråkig men också spännande. Sedan lyssnade jag också på Madicken och Junibackens Pims av Astrid Lindgren. Jag upptäckte att nästan alla av Astrids böcker finns som ljudböcker på Nextory. Det är Astrid Lindgren själv som läser in dem och den här boken var så din och bra. Jag älskar verkligen Madicken. Därefter lyssnade jag på Trollvinter av Tove Jansson. Jag blev så sugen på att läsa någon muminbok efter att ha läst Livet i Mumindalen. Även detta var så mysig lyssning.

I januari fick jag också chansen att testläsa manuset Tellusskolan - Den dolda sanningen av Emma Fäldt. Det är en bok som snart kommer ut och som är en spännande bok för mellanåldern. Riktigt roligt att få testläsa en outgiven bok och jag gillade verkligen den. Det är en spännande bok med ett annorlunda grepp!

Januari var som sagt en väldigt bra läsmånad. Jag hoppas att det håller i sig även under februari. Då tänkte jag läsa I döden för dig av Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter som verkar väldigt spännande. Sedan är jag också sugen på En allvarsam lek av Sally Thorne, Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg och Historien om Bodri av Hédi Fried och Stina Wirsén men vi får se vad som blir läst!


Snöigt och fint på min gata i stan som snart inte 
längre är min gata.

2 kommentarer:

  1. Visste inte att Dumplin får en uppföljare, tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den finns bara på engelska än så länge men vi får hoppas att Lavender Lit översätter den också! Annars kanske jag får läsa den på engelska!

      Radera