torsdag 7 februari 2019

En enkät om vårläsning - Nu och då

På internet har Ten years challenge florerat, en trend som går ut på att man lägger ut en bild på sig själv nu och för tio år sedan för att se hur mycket man förändrats. Jag såg att Flora Wiström gjorde samma sak på sin blogg men istället för att jämföra bilder jämförde hon vad hon svarade på olika frågor 2009 och hur hon skulle svara på frågorna idag. Jag tänkte att det vore roligt att göra samma sak med en boktag som jag gjort för några år sedan. Dock blir mina första svar inte från 2009, för då hade jag inte börjat bokblogga ännu och var bara 7 år. Men jag hittade en vårläsnings-enkät som jag gjorde 2016 och eftersom att det snart är vår tänkte jag att den kunde passa bra att svara på nu! Det ska bli roligt att jämföra min vårläsning då och nu. 

Vad läser du för bok/ böcker just nu?

2016: Jag läser Jag och Earl och tjejen som dör, av Jesse Andrews som vi ska läsa till Bokcafét i april. Den går lite segt fram och det händer inte så mycket, men jag ska försöka läsa ut den snart. Sedan tänkte jag läsa Unga kvinnor som jag köpte på bokrean. 

2019: Minns att jag inte tyckte Unga kvinnor var så värst bra så jag läste aldrig klart den. I skrivande stund läser jag Triangel av Nic Stone. Jag gillar den mycket! Sedan ska jag nog ta tag i Gökungen av Fances Hadinge som vi ska läsa till min bokcirkel. 


Vilka nya böcker som släpps i vår ser du mest fram emot att läsa?

2016: Sedan du försvann av Morgan Matson, Silvervinges hemlighet av Katarina Genar, PAX Näcken av Åsa Larsson och Ingela Korsell och M varken mer eller mindre och Petra Backström. 

2019: Förälskelsen av Hanna Widell och Amanda Schulman, Fjädrar av Jaqueline Woodson, Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter och novellsamlingen Du springer

Vilket är ditt bästa vårtecken, som du längtar mest efter och som du känner att när du har sett det då är det verkligen vår?
2016: När solen skiner och fåglarna kvittrar och man kan vara ute mer än på vintern. Och såklart älskar jag när man äntligen kan sitta ute och läsa (även om man är påklädd med filtar och mössor, haha!). Men just nu känns det som att det är olika väder dag från dag.

2019: Än är det ju fortfarande februari och egentligen känns våren ganska långt bort tycker jag om man bortser från att vårutgivningen är igång. Men jag skulle väl säga ungefär samma sak som 2016, när man kan sitta ute och läsa då är det verkligen vår.  

Vilken är den bästa boken du har läst hittills i år?

2016: Jag tror att det är Om jag inte märks, av Josefin Roos. Jag kunde känna igen mig så himla mycket i den och tyckte verkligen om den. Den var kort och lättläst, så det gick snabbt att läsa den. Men så mycket bra innehåll!

2019: Åh, minns att jag tyckte mycket om den boken! Den bästa boken jag läst hittills det här året är nog Med hälsning från Båstad av Jenny Fagerlund. Eller Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg, eller kanske Frallan och kärleken av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. Det är svårt att bara välja en! 

Om några veckor är det påsk, och många läser gärna ”påskkrim” då. Har du några sådana planer?

2016: Vi får se vad det blir, men det är inget jag har planerat. 

2019: Jag gjorde nog den här tagen lite längre in på året för nu känns påsken ganska långt bort. Men någon påskekrim tror jag inte blir läst eftersom att jag sällan läser deckare.

Finns det någon debutant eller för dig ny författare som du ser extra mycket fram emot att läsa i vår?

2016: Hm... Då väljer jag nog Petra Backströms M varken mer eller mindre. Den verkar så bra och jag hoppas på att få läsa den snart!

2019: Tror att jag bara började läsa M varken mer eller mindre men inte tyckte den var så bra. Det verkar ju som att jag hade höga förväntningar på den. I år ser jag fram emot att läsa Yrsa Keysendals debut Friläge som kommer ut i mars. Jag hoppas att jag gillar den och inte har för höga förväntningar.

Slutligen: finns det någon bok som ger dig extra mycket vårkäsnsla? (Kan vara genom omslag, innehåll… Berätta varför du väljer just den!)

2016: Jandy Nelsons böcker! Dels på grund av omslaget men också för att jag läste dem under våren. Himlen börjar här och Jag ger dig solen är härliga böcker som gör mig glad och ger mig vårkänsla helt enkelt.


2019: Åh, Jandy Nelson, det kanske är dags för en omläsning av hennes böcker i vår? En bok som jag läste nyligen och som jag tycker har ett vårigt och fint omslag är Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald. 

Det var riktigt roligt att se tillbaka på mina tankar om bokvåren 2016 och att skriva det här inlägget gav mig verkligen vårkänsla! 

1 kommentar:

  1. Rolig idé! Ska se om jag kan leta fram någon gammal enkät. :)

    SvaraRadera