torsdag 7 november 2019

Dyksommar

Augustnominerade Dyksommar är en riktig pärla till bilderbok vilket kanske inte är så konstigt eftersom boken är signerad Sara Stridsberg och Sara Lundberg. 

Läsaren möter ett bilderboksjag, en flicka vars pappa inte längre vill leva. Zoe, som flickan heter, frågar sig varför hennes pappa inte vill leva när hon finns. Det är något sorgligt över flickan som åker till sjukhuset och väntar på sin pappa som inte vill ha besök. Där träffar hon Sabina som blir hennes vän. De simtränar på gräsmattan i sina röda baddräkter och Sabina berättar att hon en dag ska simma över Stilla havet. 

Dyksommarär skickligt berättad ur ett barns perspektiv om ett tungt ämne. Den är viktig och kan öppna upp till samtal mellan barn och vuxna. Jag frågar mig själv under läsningen om det kan vara ett för svårt ämne att skriva för barn om. Men i berättelsen finns också något fint som inte går att motstå. Den lämnar läsaren med ett hopp och jag landar i att det är viktigt att visa världen som den är även för barn.

Trots det ledsna, mörka och sorgliga är Dyksommaroändligt vacker. Sara Stridsbergs ord och Sara Lundbergs bilder flyter samman till ett gnistrande mästerverk. De är duktiga berättare båda två och tillsammans har de skapat en berättelse som berör mig ända in i hjärtat. Att läsa om Zoe ger mig tårar i ögonen och en klump i magen. 

Även om Sara Stridsbergs text är fantastiskt skriven är det illustrationerna av Sara Lundberg som är det starkast glimrande i Dyksommar. Jag gillar verkligen hur hon fångar så många känslor i karaktärernas ansiktsuttryck. Hon använder en bred färgpalett och varje uppslag är så bedårande att jag vill rama in bilderna och sätta upp på väggen. 

Jag hoppas att ingen kommer att missa den här pärlan till bilderbok. Dyksommar är en av de mest berörande böckerna jag läst på länge. Det är en vacker berättelse jag sent kommer att glömma. 

Titel: Dyksommar
Författare: Sara Stridsberg
Illustratör: Sara Lundberg
Förlag: Mirando bok
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar