torsdag 14 november 2019

Rummet på vinden

Emma Askling är tillbaka med Rummet på vinden som är en spännande bok för mellanåldern!

Elina har flyttat till ett nytt hus med sin pappa, hans nya flickvän och flickvännens son. Både i det nya huset och på skolan börjar märkliga saker att hända. Hon hör fotsteg utanför sin dörr när hon ska sova och på skolan som är ett gammalt mentalsjukhus ser hon en kvinna i ett vindsfönster. Elina vill ta reda på vem den här kvinnan är och känner en mystisk rosdoft som leder till ett rum som ingen annan verkar se. Samtidigt ska Elinas pappa åka iväg till Kongo och jobba men Elina känner på sig att det kommer hända något hemskt där och försöker få pappan att förstå att han inte borde åka dit. 

Att Emma Askling är en mästare på att skildra både vardag och spänning vet vi sedan hennes tidigare böcker. Hon har skrivit böcker för barn och ungdomar i olika åldrar, bland annat en trilogi med kompistema. Nu kommer äntligen en ny övernaturlig bok efter Det övergivna huset och Dolda tecken som kom ut för några år sedan. Rummet på vinden är lika spännande som de tidigare böckerna!

Det jag gillar med boken är att den är har en krypande spänning och en intressant handling samtidigt som den tar upp vardagliga känslor och tankar. Det finns det övernaturliga spåret med den mystiskt kvinnan i vindsfönstret på skolan och en realistisk del med kompisproblem och oro för pappan. Det övernaturliga vävs också ihop med det vardagliga. Elina har en förmåga att veta saker innan de händer. På skolgården känner hon på sig att hennes kompis ska få en fotboll i huvudet och skriker åt henne att akta sig. Precis det hon trodde skulle hända sker. På samma gång som handlingen får läsaren att hela tiden vilja läsa vidare kan man relatera till Elinas tankar och känslor.

Ett ord som kan beskriva Rummet på vinden är trovärdig. Boken känns trovärdig både i det övernaturliga och det vardagliga. Det gör att man som läsare kan leva sig in i det som händer i boken även om det handlar om spöken och annat mystiskt. Emma Askling har verkligen koll på sin målgrupp och skriver på ett bra sätt för mellanåldern. Det är viktigt när man skriver för barn och jag tror verkligen att många 9-12 åringar skulle uppskatta den här boken. 

Titel: Rummet på vinden
Författare: Emma Askling
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar