tisdag 19 november 2019

SyskondagenMed lite fantasi kan något från en hårsalong bli en jacka och sedan en kjol. En helt vanlig dag blir till ett äventyr i Siri Ahmed Backströms bilderbok Syskondagen. Storasyster ska lämna lillebror på förskolan men han vill inte det. På förskolan finns det bara bebisar som dreglar på en. ”Storasyster funderar en stund. Sen böjer hon sig ner mot lillebror. ’Jag har en idé’, viskar hon.” Istället för att bli en vanlig dag på förskolan får lillebror följa med till storasysters skola och ut på stan. 

Siri Ahmed Backström har skapat flera bilderböcker både själv och tillsammans med andra författare och illustratörer. För boken Dom som är kvar belönades hon med priset Snöbollen. Även i Syskondagen visar Siri Ahmed Backström sin skarpa syn för bildberättande. Boken är illustrerad både med stora färgglada illustrationer och små svarta bilder som blir som syskonens skuggor. De olika typerna av bildberättande gör att berättelsen målas upp tydligt endast med hjälp av bilderna. Det är nästan som att texten inte behövs. Bara genom att titta på bilderna får läsaren en känsla av hur lillebror och storasyster är och vad som sägs mellan dem. 

Även om bildberättandet är det som är framstående i Syskondagen märks det att också texten är omsorgsfullt skriven. Varje ord är noga valt och flyter fint ihop med illustrationerna och bildar en helhet. Samspelet mellan storasyster och lillebror är det som gör bilderboken till en fröjd att läsa. Den är berättad ur ett barnperspektiv där en helt vanlig dag förvandlas till ett äventyr utöver det vanliga. Att få vara på en skola med stora barn, fika på café, läsa på biblioteket och hämta en klänning på en affär utgör Siri Ahmed Backströms bilderbok och blir en storartad upplevelse både för lillebror och för läsaren. 

Titel: Syskondagen
Författare och illustratör: Siri Ahmed Backström
Förlag: Urax förlag
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar