lördag 24 juli 2021

Tjuvdrottningen

Nu är del två i Johan Runbergs serie Månvind & Hoff äntligen här och vi får återse barnhusbarnet Mika i 1800-talets Stockholm.

Det är något som är skumt med två av barnen på barnhuset. De skolkar från skolan och har dyra saker i sin ägo. Valdemar Hoff uppsöker Mika och ber henne hålla utkik efter ficktjuvar. Han tänker att det kanske kan vara några av barnhusbarnen som tar saker från folk. Mika bestämmer sig för att ta reda på vad det är barnen är inblandade i och det visar sig vara mycket farligare än hon först tänk.

Än en gång har Johan Runberg skrivit en hårresande spännande bok som är omöjlig att släppa. Det händer ständigt saker och som läsare måste man vara uppmärksam för att inte missa något. Även i den här boken förs mina tankar till Oliver Twist när jag läser. Temat är liknande med fattiga barn som dras in i tjuvaktigheter och stämningen är densamma.

Mika är en intressant karaktär att läsa om. Hon klok, klipsk och modig. En flicka att inspireras av. Hon har levt på Allmänna barnhuset hela sitt liv och nu fått börja ta hand om de yngre barnen allt mer. I den första boken Nattkorpen upptäckte Mika att hon heter Månvind i efternamn och efter att ha läst den andra boken blir man ännu mer nyfiken på att få veta mer om Mikas förflutna. Det är också intressant att läsa om hur det kunde vara att vara föräldralöst barn på 1800-talet och miljöerna boken utspelar sig på är verkliga platser i Stockholm man själv kan besöka.

Låt er inte avskräckas av att det här är en bok för mellanåldern om ni är vuxna läsare. I Nattkorpen och Tjuvdrottningen sparas det inte på spänning, obehag och komplicerade mysterier. Det är nästan så att jag har svårt att hänga med i allt som händer ibland och man måste verkligen vara med i bokens händelser för att förstå vad som händer. Trots sin åldersetikett kan böckerna om Mika läsas av såväl barn som ungdomar och vuxna. 

Redan i oktober kommer tredje delen i serien och den kommer jag kasta mig över direkt! 

Författare: Johan Rundberg
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: från 9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar