onsdag 21 juli 2021

Bokbussen kommer vid midnatt

Bokbussen kommer vid midnatt är Sofie Axelzons debutroman. En feelgoodbok för vuxna perfekt för bokälskare. 

I den lilla byn Sidhäll har politikerna bestämt att biblioteket ska läggas ner för att ha mer pengar till annat och Lisa, Eva och Kåge som jobbar där kommer att bli arbetslösa. Men det finns en chans att rädda biblioteket. Om de lyckas tredubbla utlånen ska biblioteket få vara kvar. Lisa, Eva och Kåge bestämmer sig för att göra allt för att få ha kvar biblioteket. De sätter igång en boktipskedja, åker ut med bokbussen till ridläger och stränder och inviger ett hängmattebibliotek. Men frågan är om det kommer att räcka.

I Bokbussen kommer vid midnatt lär vi känna byn Sidhäll där byborna tack vare Lisa, Eva och Kåge på biblioteket blir allt mer engagerade. Boken är skriven i tredje person men vi får läsa ur flera av karaktärernas synvinkel. Det är bibliotekarien Lisa som allt mer börjar inse att hennes man Olle inte är snäll mot henne. Eva är också bibliotekarie och har en son med en funktionsnedsättning som hon inte berättat om. Bibliotekarien och bokbusschauffören Kåge som inte vill bli förtidspensionerad. Vi får också lära känna hela gänget i protestgruppen Bibliotekets vänner som jobbar hårt för att biblioteket ska få finnas kvar. Det är en brokig skara människor som finner gemenskap i kärleken till litteratur och vikten av ett bibliotek. Det är fint att läsa om!

Boken är inspirerad av en verklig händelse när biblioteket i Ramsberg hotades att läggas ner. Det gör läsningen ännu mer spännande! På sin instagram beskriver Sofie Axelzon sin bok som en "jävlar-anamma-feelgood" och det kan jag verkligen hålla med om att den är. Det är en händelserik berättelse som aldrig blir tråkig att läsa. Dessutom inspirerar den till läsfrämjande arbete.

Då boken utspelar sig under ganska lång tid kändes det dock ibland som att alla scener och händelser avslutades lite för fort. Det var mycket som skulle få plats inom sidorna och det gjorde att jag tyckte att vissa händelser fick ett för fort slut. Jag skulle ha velat stanna längre i scenerna och skulle uppskatta om de hade utvecklats mer. 

I det stora hela är Bokbussen kommer vid midnatt perfekt sommaläsning för alla bokälskare. Den är spännande, händelserik, inspirerande och underhållande. Ett plus är också alla litterära referenser boken innehåller där man kan hitta böcker man själv läst eller få nya boktips. Jag rekommenderar boken varmt till alla som gillar böcker.

Författare: Sofie Axelzon
Förlag: Lind & co
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar