onsdag 13 april 2022

Fyra bra boktips

Jag läser böcker på löpande band för ett uppdrag jag har nu under våren och tänkte tipsa om några av dem som jag tyckt lite extra mycket om.

Den första boken jag vill rekommendera heter H som i Harriet och är skriven av Cecilia Lidbeck. Den överraskade mig och var inte alls vad jag väntat mig. Innan jag började läsa boken tänkte jag att det skulle vara en berättelse med övernaturliga inslag men det var det inte. Det var något annat som var mystiskt. Boken handlar om Harriet som bor tillsammans med sin mamma. De flyttar runt mellan huset vid kusten, villan i Provence och våningen i Madrid. Harriet spelar piano och åker runt på olika pianotävlingar men det är som om hennes mamma är mer intresserad av pianospelandet än Harriet är. Något är märkligt med Harriets mamma och hon känner på sig att det finns något mamman inte berättar. Det jag gillar med H som i Harriet är att berättelsen är annorlunda mot mycket annat jag läst. Den tar upp andra teman och utspelar sig på andra platser. Läsningen flyter på och man vill hela tiden läsa vidare för det finns något mystiskt och ouppklarat i bakgrunden som man vill få reda på mer. Jag fick också en somrig känsla av att läsa boken vilket var härligt. Det är en perfekt sommarlovsbok.

Jag har också läst uppföljaren till Per Sahlins bok I väntan på mitt ovanliga liv som heter I ett annat universum. Där får vi möta Silas igen och nu är han tillsammans med Nadin vilket han aldrig trodde skulle hända. Hans liv är så mycket är bättre än innan. Men så händer något. Nadin ska anordna en nyårsfest som alla ska komma på och det känns som om Silas blir tråkigast av alla. Tänk om Nadin inte vill vara ihop med honom längre. Jag tyckte mycket om den första boken om Silas och den här var minst lika bra. Det är en fin berättelse om osäkerhet, vänskap, kärlek och identitet som jag tror många kan känna igen sig i. Jag gillar alla olika typer av karaktärer som får ta plats och att berättelsen utspelar sig i vardagen.

En lättläst bok jag vill tipsa om är Du klarar det, Lisa! av Helena Berglund som handlar om Lisa som inte längre vill vara med Filippa för allt blir bara fel då. Hon bestämmer sig istället för att bli kompis med Vera som är ny i klassen. Vera och hennes gäng håller på att förbereda en demonstration för klimatet och Lisa hänger med. Du klarar det, Lisa! är en berättelse om att stå upp för sig själv och vem man faktiskt vill vara. Jag gillar att berättelsen är komplex trots att språket är lättläst och tycker om temat med klimataktivism. Det finns även en uppföljare som heter Ta ordet!.

Till sist vill jag tipsa om Nattflygare av Ulrika Kärnborg som utspelar sig på 1600-talet och är baserad på häxförföljelserna som skedde då. Boken handlar om Kristin som har ärvt sin mammas kunskap att kunna bota sjuka och på natten kan hon flyga. Detta blir farligt när kvinnor fängslas och anklagas för att vara häxor i symbios med Djävulen. Kristin bestämmer sig för att hon måste göra något. Jag tycker det är spännande att läsa om den här tiden och gillar att hela boken utspelar sig på 1600-talet. Det är en medryckande berättelse och samtidigt lär man sig om häxprocesserna.

Alla böcker jag tipsat om i det här inlägget riktar sig till 9-12 åringar men såklart kan de även läsas av äldre. Hoppas du fick något boktips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar