torsdag 25 december 2014

Intervju med Ingrid Jönsson

Ingrid Jönnson  är en författare som skriver böcker för barn mellan 9-13 år. Här kan du läsa min recension på boken "Läsnovor".
 
 
Berätta lite kort om dina böcker.
Jag har hittills skrivit två böcker. Dels "Läsnovor" från 2011 och dels "Flickan i drömfångaren" från 2014.
 
 Läsnovor består av tio korta noveller, där man får träffa tio olika huvudpersoner som har lite olika funderingar om livet.

"Flickan i drömfångaren" är en barnroman som till största delen är en verklighetsskildring. Men den har också magiska inslag. Den handlar om Tess som är 12 år och som nyligen flyttat med sin mamma till en liten ort där hon inte alls trivs. Hon är ledsen för att föräldrarna skilt sig och hon kommer inte in bland kompisarna i klassen. Helst vill hon vara med i häftiga gänget, förstås. Men en dag hänger hennes mamma upp en antik drömfångare i fönstret och då börjar saker och ting att ändras i Tess liv. I drömfångaren sitter nämligen en plåtbild av en liten flicka med två svarta flätor och rödskimrande brosch. Flickan får liv och vare sig Tess vill det eller ej är Nashota snart en del i hennes liv. Det är inte alltid lätt med en envis minikompis som gör som hon själv vill, och bland vännerna i klassen blir det också rörigt. Tess tvingas fundera på, och ta ställning för, vad som är viktigt i livet.

Mod och vänskap och att följa sina drömmar och sitt hjärta - det kan man nog säga att boken handlar om. Många tycker att boken är spännande och ganska rolig också.


Vart får du din inspiration ifrån?
Jag inspireras av mycket men kanske av alla barn jag har omkring mig i mitt jobb som lärare. Mina egna barn inspirerar mig också, jag har tre barn - min yngsta flicka är fjorton år. 

Jag drivs av att skriva om sånt som är viktigt och lite allvarligt. Jag funderade mycket på livet när jag själv var liten och ofta kändes det som om de vuxna inte tog ens funderingar på allvar.
 

Vilket är ditt bästa tips om man vill göra en text lika spännande som i någon av dina böcker?
Om man vill skriva mer spännande texter är ett råd att försöka leva sig in i berättelsen och tänka sig att man ser allt man skriver om framför sig - ungefär som en film. Om man får kläm på det där är det nästan svårt att hinna med att skriva ner allt som far upp i huvudet. Sen är det alltid bra med "cliffhangers" - spännande kapitelslut där huvudpersonen bildligt talat hänger utanför stupet - hur ska det gå? Rent allmänt är det bra att rensa mycket i en text när man skrivit den första gången. Om man har med en massa om huvudpersonens klädsel eller hur vädret är utanför bilfönstret just som en spännande diskussion eller händelse utspelar sig inne i bilen drar det förstås ner spänningen. 
 

Läser du mycket själv? Vilken är din favoritbok?
Jag läser mycket och jag är allätare! Några av mina bästa läsupplevelser är allåldersböcker som "Den långa flykten", "Sagan om ringen trilogin" och "Harry Potter - böckerna", förstås. Jag älskar Harry Potter!
 
 
Vad läser du just nu?
Just nu läser jag en diktsamling som heter MA eftersom det är en uppgift på den skrivpedagogutbildning jag just nu går. För ett par dagar sedan avslutade jag en skakande men fin läsupplevelse - det var romanen "Jag heter inte Mirjam" av Maj-Gull Axelsson.
 

Har du någon ny bok på gång? I så fall vad kommer den handla om?
I början av januari kommer en inspirationsbok/lärarhandledning till "Flickan i drömfångaren" ut. Boken ska göra det lättare för lärarna att jobba utifrån skönlitteratur i skolan. Hoppas att inspirationsboken gör så att ännu fler läsare kommer i kontakt med romanen! Just nu skriver jag på ett manus som utspelar sig i Afrika - det blir en berättelse helt utan (tror jag) övernaturliga inslag med två huvudpersoner i 13-årsåldern, en afrikansk flicka och en svensk tjej. Hoppas, HOPPAS att något förlag vill ge ut den när den blir klar. Sånt vet man ju aldrig. Jag har också ett färdigskrivet fantasymanus ute hos några förlag ... så man kan säga att jag går i väntans tider. Det är väldigt svårt att få ett manus antaget och väldigt nervöst och jobbigt att vänta på förlagssvar.
 
 
 
 
Tack så jättemycket Ingrid för att du ville vara med i min lilla intervju! Jag hoppas också att dina böcker blir utgivna, de verkar väldigt spännande!

2 kommentarer:

 1. Det blev ju bra! Tack för att jag fick vara med på din fina blogg. Jag önskar dig ett gott nytt år och många läsare på bloggen. Det är den värd!
  /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket! Det blev jättebra, gott nytt år till dig också!

   Radera