tisdag 30 december 2014

De bästa böckerna jag läst...

                        

Året börjar lida mot sitt slut och därför tänkte jag berätta om de bästa böckerna jag läst detta år. Jag har mest läst det jag känt för att läsa och inte försökt tvinga mig på något. Jag håller på att gå över till ungdomsböcker, men jag tycker att de ofta innehåller saker som alkohol, fester och sådant som jag inte vill läsa om riktigt än. Men nu över till böckerna.

I början av året fick jag låna två böcker av en kompis. De var från när hennes mamma var liten och utspelade sig lite historiskt. "Tvillingarna Sweet Valley saga", av Francine Pascal. Man fick följa med genom olika generationer av en familj. Det börjar med i den första boken en tjej som emigrerar till Amerika och på båten träffar hon en kille hon blir förälskad i. Men väl i Amerika tappar dem bort varandra. Sedan går tiden och hon får barn med någon annan och barnen får barn, och så vidare. Senare i generationen kopplas den där killens släkt och hennes ihop, när typ hennes barnbarn eller något blir ihop med hans barnbarn. Den andra boken är ur killens perspektiv och så får man följa med i hans släkt. De var verkligen JÄTTEBRA! En gripande, spännande och sorlig historia med vänskap och kärlek inblandat. Jag har också för mig att det var många tvillingpar i släkterna.

Under sommaren läste jag "Systrar i jeans", av Ann Brashares. Den handlar om fyra kompisar som under sommaren skickar ett par magiska jeans imellan sig som de använder. På så sätt håller de kontakten även om de är på olika ställen. Man får följa med på det som händer under sommaren; kärlek, vänskap och sorg. Här kan du läsa mer om boken.

Jag har läst del 1 och 2 i trilogin "Speglarnas hemlighet", av Erika Vallin under detta år. De heter "Flickan vid glastornet" och "Resan till tidens slut". Det är fantasyböcker men ändå verklighetstrogna och det tycker jag är bra. Jag har inte hunnit läsa tredje delen; "Eunomia" än, men det måste jag göra snart! Böckerna handlar om Asrin som får reda på att hon är utvald att vara väktare för en hel annan värld; Eunomia. Om du klickar på böckernas namn lite högre upp kan du läsa mina recensioner. Jag rekommenderar att ni läser böckerna i rätt ordning och jag tycker att man borde låna alla tre böcker på en gång och läsa dem direkt efter varann. För böckerna hör ihop väldigt mycket och om man väntar någon månad imellan hinner man glömma bort.

"Kanske ihop", av Johanna Lindbäck fick mig på bra humör. Det var en härlig bok som handlar om Majken och Ivan som hade en deal om att låtsas vara ihop för att Majken skulle bli mer omtyckt bland kompisarna. Här kan du läsa min recension.En annan bokrelaterad sak under det här året som var väldigt rolig för mig var att jag fick provläsa Mårten Sandéns nya Petrinideckare. Jag var med i Deckarklubben på Eskilstuna Stadsbibliotek och där fick vi träffa Mårten Sandén och provläsa hans nya bok som inte är utgiven än. Nu är jag för stor för att vara med där, men jag ska vara med i en annan bokklubb. Det har också varit roligt att det gått framåt med bloggen!

Vilka var de bäst böckerna ni läste 2014?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar