fredag 19 juni 2015

Boktips - Andra världskriget

Den här veckan skriver jag ju lite om andra världskriget och eftersom att det här är en bokblogg så tänkte jag dela med mig om lite boktips som har med andra världskriget att göra.

Först vill jag såklart tipsa om "Anne Franks dagbok", där Anne skrev om sina dagar då de gömde sig för nazisterna. Mer om Anne Frank kan du läsa i mitt senaste inlägg.

Magda Eggens har skrivit flera böcker om hennes upplevelser under andra världskriget. Jag tänkte skriva om de två som jag har läst och här kan du läsa om alla hennes böcker. Magda var jude under kriget och hennes familj fördes till koncentrationsläger, hon var en av de som överlevde och nu har hon skrivit böcker om sina upplevelser. I "Jag måste berätta" beskriver hon många av sina upplevelser och det är väldigt gripande, jag förstår inte hur hon stod ut. I "Om stenarna kunde tala" reser Magda tillbaka till staden där hon växte upp och minnena svämmar över. Båda är väldigt läsvärda böcker.

Annika Thors böcker av Steffi och Nelli handlar om två systrar som är judar. De har skilts från sina föräldrar och är på flykt från förföljelserna. De landar i Sverige på en ö i Göteborgs skärgård och där får man följa med dom. Det finns olika svårigheter som att inte kunna språket, bo hos en fosterfamilj och få kompisar i skolan. Det finns fyra böcker om systrarna: "En ö i havet", "Näckrosdammen", "Havets djup" och "Öppet hav".


Andra böcker om Andra världskriget:
  • Boktjuven, av Markus Zusak
  • God natt mister Tom, av Michelle Magorian
  • Pojken i randig pyjamas, av Jhon Boyne
Hoppas att ni har fått några bra boktips och att folk förstår att det som hände under kriget inte får hända igen.


1 kommentar:

  1. Så flott med tips om bøker som handler om 2.verdenskrig, Agnes. Jeg skrev selv ett innlegg med tips om nordiske ungdomsbøker som tar for seg krigen. Ta gjerne en titt her hvis du er interessert. Ønsker deg en flott uke. Vennlig hilsen Mari

    SvaraRadera