onsdag 17 juni 2015

Anne Frank och hennes dagbok - Andra världskriget

Den här veckan tänkte jag skriva om andra världskriget eftersom att det är något hemskt som har hänt och som vi måste komma ihåg för att något liknande inte ska hända igen. För att börja den här veckan hade jag tänkt att ni ska få ta del av en text jag skrivit i skolan om Anne Frank.

 
Anne Frank och hennes familj var några av de förföljda judarna under andra världskriget. De bodde i Amsterdam och hade ett normalt liv som en familj och de tillhörde religionen Judism. När andra världskriget började blev många judar förföljda eftersom att Adolf Hitler och Nazisterna hade kommit på att judar skulle vara mindre värda än andra. Många judar fördes till koncentrationsläger där de fick arbeta och många gasades ihjäl eller dödades på andra sätt.

Anne Frank föddes 12 juni 1929 i Frankfurt, Tyskland och hennes familj bestod av mamma, pappa och en storasyster. 1933 flyttade de till Amsterdam i Holland för att komma undan Nazisterna som fanns i Tyskland. Men snart började judarna komma till Holland också. De judiska barnen var tvungna att gå i speciella skolor och de fick inte handla i vissa affärer eller åka med spårvagnar. Judarna var även tvungna att sy fast en gul stjärna på alla sina kläder för att alla skulle veta att de var judar.

När Anne fyllde 13 år fick hon en dagbok som hon länge önskat sig och det var där hon har dokumenterat alla sina tankar hon hade medan andra världskriget höll på.

Anne Frank och hennes familj var tvungna att gömma sig för att Nazisterna inte skulle föra bort dem till ett koncentrationsläger. Under två år levde de gömda på vinden i ett gårdshus. Det var vid huset som Annes pappa hade sitt kontor i och de andra som jobbade där hjälpte dem med att handla mat och andra saker. Det fanns en bokhylla som man vred på så att den gick upp som en dörr och då kom man in dit där de var gömda. Det var för att ingen skulle tro att de var där. Under de två åren de satt gömda skrev Anne i sin dagbok och läste mycket böcker. Livet där måste ha varit tråkigt då det inte fanns särskilt mycket att göra.

Nazisterna bröt sig in i gårdshuset 4 augusti 1944 och Anne Frank fördes till ett koncentrationsläger. I mars året efter dog Anne i ett koncentrationläger, bara två månader innan kriget tog slut.

Anne Franks pappa överlevde kriget och han valde att ge ut sin dotters dagbok som en bok några år senare. Den har blivit mycket känd och givits ut många gånger i olika länder, på olika språk.

Genom Annes dagbok har många förstått hur det vara att vara jude under andra världskriget och hennes dagbok har betytt mycket för människor Jag fascineras av andra världskriget även fast det var en väldigt negativ sak i historian. Jag förstår inte hur en person bara kunde säga att de här människorna är sämre än andra och sedan började många hålla med honom. Det är helt ofattbart och förfärligt. Min åsikt är att alla människor är lika mycket värda även fast man har en annorlunda religion eller ser ut på ett visst sätt. Det tycker jag Anne Frank får folk att förstå. Hon och hennes familj hade ju inte gjort något, varför var de tvungna att gömma sig för att det inte skulle komma någon och ta dem? Alla judar som blev dödade under andra världskriget hade ju inte gjort något heller, det är inte rättvist. Jag tycker även att det var väldigt sorgligt att Anne Frank dog två månader innan kriget tog slut. Hon hade nästan stått ut hela kriget och när det nästan var slut  dog hon. Det är bra att det finns böcker som är från offrens synvinkel så att vi lär oss av historian och inte gör om misstagen.


Jag kommer att skriva ett till inlägg som handlar om Andra världskriget den här veckan. Hoppas ni vill följa med!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar