onsdag 4 juli 2018

Brun flicka drömmer

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson är en självbiografisk bok skriven på prosalyrik. Boken är utgiven av Natur och kultur på svenska och finns att köpa på Adlibris och Bokus

I Brun flicka drömmer skildrar ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson sin uppväxt hos sina morföräldrar i den Amerikanska södern. Det handlar om hur det är att växa upp som svart i ett land som nyligen haft många regler för vad svarta får göra. Senare flyttar Jacqueline med sina syskon och sin mamma till New York och livet blir inte som tidigare. Boken handlar också om att vilja skriva, hitta på historier och bli författare. 

"När jag skriver de första orden
Fjärilens vingar viskar...

tror ingen att en hel bok kan bli till
utifrån något så simpelt som
fjärilar som inte ens, säger min bror, 
lever särskilt länge.

Men på pappret, kan saker leva för evigt 
På pappret dör 
en fjäril aldrig."

Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons första bok som finns utgiven på svenska. Hon vann ALMA-priset och har därför fått mycket uppmärksamhet, vilket hon verkligen förtjänar. Att läsa den här boken var en bra introduktion till hennes författarskap tycker jag! Det var fint att läsa om hennes uppväxt och vad som gjorde henne till författare. Boken är skriven på vers och för mig är det ett nytt sätt att läsa på. Jag gillar det verkligen och vill gärna läsa fler böcker som är skrivna på det sättet. Det är annorlunda och intressant. Woodson har ett fint språk och det är fascinerande hur hon berätta så mycket med så få ord. Hennes bok inspirerade också mig till att skriva och jag uppskattade verkligen det fina språket. 

Jag började läsa boken på Nextory men köpte sedan boken eftersom att den var så otroligt fin. Boken blev bättre och bättre ju mer jag läste ur den och jag gillade berättelsen mer ju mer jag läste. Det var intressant att läsa om hennes uppväxt och jag gillade att det också handlade en del om att vilja bli författare. Det fina språket hade jag som sagt stor behållning av och jag vill absolut läsa mer av Jacqueline Woodson. 

Jag gillade verkligen Brun flicka drömmer och rekommenderar alla att läsa den! Av mig får boken 5 av 5 ugglor! 

4 kommentarer:

 1. Kul att du gillade den, jag är också sugen på att läsa den. Om du gillar romaner skrivna på vers kan jag rekommendera Sonya Sones (vad mina vänner inte vet, Vad min flickvän inte vet och En sån där vidrig bok där mamman dör). Har du läst någon av dem?

  SvaraRadera
 2. Och Vi är en av Sarah Crossan! Har du läst den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! De första har jag inte läst men Vi är en har jag läst!

   Radera